vízizene

Megint a vízen vagyok. Az angol és a Disney hajók után most a Silver Wind fedélzetén. Az út a Karib-tengeren és Dél-Európa partjainál vezet. Esténként a koktélbárban zongorázom, napközben a kikötőkben mászkálok. Élmények, benyomások egy bárzongoristától.

Friss topikok

  • tömjénzsolti: Nagyszerű! Már régen hiányoltam az újabb útibeszámolókat és a csodálatosnál csodálatosabb fotókat.... (2018.07.29. 12:57) 2018.02.13. Fort-de-France, Martinique
  • tömjénzsolti: Érdekesek és informatívak a képek,jó a tájékoztató összekötő írás is, várom a folytatást. (2018.04.15. 10:32) Szentpétervár (3. rész)
  • Zsomatograf: Hello! Eltűnt a Szentpétervár 1. része. :-O Mondjuk a Feedly becachelte, így ott meg tudtam nézni... (2018.02.20. 08:42) Szentpétervár ízelítő
  • Kis ember: @luxusMátéslusszkulcs: Az útnak vége, de nemsokára jön a következő. És ígérem, hogy befejezem az ... (2018.01.24. 11:33) 2017.07.27. Visby, Gotland
  • Csöre: wow!Hűha!Hajjajjaj!Meg se tudok szólalni! És a ti hajótok "csak" olyan böhöm nagy volt??? Azért az... (2017.11.18. 15:18) 2012. december 17. Panama-csatorna

Linkblog

Megint a vízen vagyok. Az angol és a Disney hajók után most a Silver Wind fedélzetén. Az út a Karib-tengeren és Dél-Európa partjainál vezet. Esténként a koktélbárban zongorázom, napközben a kikötőkben mászkálok. Élmények, benyomások egy bárzongoristától.

AZ ÚTVONAL

Hogy merre járok, az https://www.icruise.com/ships/silversea-cruises-silver-wind-cruise-itineraries.html oldalon lehet megnézni

Április 10.

2009.04.17. 06:56 :: Kis ember

 

 

Üdvözlet a Földközi-tengerről!

M a Civitavecchiában kötöttünk ki, de mivel ügyeletes voltam, bent poshadtam a hajóban. Nem baj, úgyis akartam már régóta képeket készíteni belül az Arcadiáról, most legalább meg tudtam csinálni. Ilyenkor nem mozog a hajó és az utasok sem zavarnak, minden üres. :) Igaz, éppen ezért kihaltnak tűnnek a képek, de hát sebaj. G. adott kölcsön egy állványt, így nem mozdultak be a képek és lehetett panorámaképeket készíteni. Remélem jól megjelennek majd a blogon.

Update: Nem jelentek meg jól. A "kép megjelenítése" paranccsal lehet megnézni azokat jobban. Ugyanez igaz a Langkawi panorámaképekre is.

Tehát:

A hajón az utasok társadalmi élete a második, harmadik és a kilencedik fedélzeten zajlik. A második-harmadik szinten van a hajó két legfontosabb helye, a Palladium színház a hajó orrában

  palladium színház

és a Meridian étterem a hajó farában.

 Meridian restaurant

Míg az előbbibe én nem nagyon teszem be a lábam, az utóbbihoz minden tengeri napon szerencsém van délután négy órakor; az ötórai teához zongorázom. Ahol középen azt a kört lehet látni, oda van besüllyesztve a zongora, a tervező elgondolása szerint azért, hogy mindenhonnan látni lehessen. A gyakorlatban viszont egy úgy néz ki, hogy senki se lát (ezért is ott sírok), csak hall.

A két helyszín között mozognak este az emberek. Hatkor kezdenek gyülekezni a bárokban (első félórás koktél), a napi programnak megfelelő öltözetben. Ma „Smart casual” nap van, ing, vasalt nadrág a viselet, nyakkendő nem kötelező. De holnap „B&W Formal night”, azaz a legelegánsabb nap, uraknak szmoking, hölgyeknek estélyi ruha, kizárólag fekete-fehér.

Fél hétkor megszólal egy behízelgő hang és vacsorázni hívja az első turnust. Akik eddig a bárokban ültek, felkerekednek és mennek a Meridianbe. Amíg vacsoráznak, a második turnus a kabinjában pihen vagy mulatozik. Esetleg sétál a promenádon, 3 kör egy mérföld. A promenád a harmadik szinten fut körbe, itt lehet a klegközelebb lenni a vízhez, lejjebb nincs nyitott rész.

promenád

A képen látható a hajó közepén elhelyezkedő panorámaliftek biztonsági üvege. A promenád felett függnek a mentőcsónakok, éppen ezért a negyedik fedélzeten lévő kabinok közül jó párból csak korlátozottan lehet kilátni. Azok olcsóbbak is. A sétafedélzet nem mindenhol ilyen egyenes, időnként mentőberendezések szűkítik le, például a hajó elején és végén felhalmozott ún. „liferaft”-ok, a felfúvódó mentőegységek. Mellétettem egy széket, hogy látszódjék mekkora. Háttérben ivókút.

liferaft

Ezenkívül szekrények mentőmellényekkel , vészkijáratok, stb.

Ha valakinek nincs kedve itt sétálni, az felmehet a kilencedikre. Vagy hátra a nyitott medencéhez (aquarius pool), vagy középre a Neptun bárba, az üvegtetővel ellátott medencéhez. A képen a tető épp félig el van húzva.

Neptunus Bar

Este fél hatig egyébként itt üzemel a Neptunus Grill, szerintem az egyetlen hely, ahol ehető ételt adnak. Délben Roque, a bajszos, vagy Gigilmon a bajusztalan, mindig mosolygó hindu szakács már meg se kérdezi, mit kérek, csak dobja fel a platnira a csirkés tortillát.

Van aki ilyenkor látogatja a konditermet, bár ebben az időben leginkább a személyzet ”úribb” tagjai (énekesek, táncosok, zenészek, egyéb léhűtők) szokták itt  kínozni magukat. Nekik szabad, mert fehérek. Kilátás a tengerre.

 

konditerem

Ha végképp lusta valaki, akkor csak beülhet a pezsgőfürdőbe vagy a gőzkamrába, vagy egyszerűen csak leheveredik a fűtött kőágyakra és bámulja a vizet. Esetleg befizet egy masszázsra, fodrászhoz, arcpakolásra és isten tudja miféle „Spa” programokra.

masszázságy tengerrel

Vannak, akik igazi angol módra kártyáznak, tengeri napokon délelőttönként bridzs-oktatás is folyik.   A bridzs teremben, ofkorsz. Ugyanitt spanyol- és franciaoktatás

 

 

 

 

 Bay room

Itt egyébként három kicsi terem van egymás melett, a Sea Room, az Ocean Room és a Bay Room, ezek összenyithatók. A Sea room az internet-terem, itt a legerősebb a wifi is, amely egyébként az egész 3. és 9. szintet lefedi.

 

internet terem

Internetezni lehet még a könyvtárban is, a személyzetnek is igen drága, az utasoknak szerintem horribilis ára van. Lassú, szakadozik, mert műholdas, de ez azért egy csoda, hogy van. A könyvtárat szeretem, elegáns és kényelmes, a könyvtároslányok mindig segítőkészek és aranyosak. Leginkább strandirodalom van itt, azaz olyan könnyen kiolvasható könyvek, mint Claire Kenneth, Robin Cook meg ilyenek. Ami hasznos az a nagy atlasz és a leírások.

 

könyvtár

Tengeri napokon napközben tömve van, mint a mellette lévő modern kis kávézó, a Cafe Vivo, ahonnan mindig felséges capuccino-illat árad. Kikötői napokon, mint most is, persze egy lélek sincs, majd este.

Vivo

A kép jobb szélén az az izé az alkoholos kézmosó, minden helyen rengeteg van belőle, illik használni. Automata, csak alátartja az ember a kezét és már jön is a trutymó.

A második koktélra, este nyolctól fél kilencig már jóval többen gyűlnek össze, ilyenkor az is leül, aki már végzett a vacsorával és az is, aki csak most fog menni. Ilyenkor telnek meg a bárok:

A Crow’s Nest, a tizediken, 270 fokos kilátással a tengerre,

Crow’s Nest Bar

a Spinnaker, hosszan elnyúló bár a harmadikon. Egyben vész esetén a „B” gyülekezési hely, mint azt a kép bal sarkában látni lehet. (Az „A” a Palladium, a „C” a Meridian)

Spinnaker bár

Ez egyébként egybeér a 2. és 3. szinten hajóközépen lévő Piano Bar-ral, legfőbb munkahelyemmel.

 

Piano Bar kicsi

Ezek beszélgetős helyek. Az „önfeledt szórakozást” a Rising Sun angol pub duóval vagy trióval,

Rising sun

és a Globe táncparkett

Globe tánctér

jelenti, itt a függönyt elhúzzák és a színpadon zenekar húzza a talpalávalót. Fél tíztől éjjel fél egyig balroom zene tánctanárokkal! Esténként ez egyik fő attrakció, sokan táncolnak itt egész éjjel. Néha, tengeri napokon itt tartják az aukciót, képeket adnak el az utasoknak. És azok veszik! Nem minősítem azokat, csak egy relief álljon itt.

 relief

Az egész hajó tele van egyébként képekkel, szobrokkal, festményekkel. Minden kis beugróban van valami. Az Arcadia modern hajó, absztrakt

 

és szocreál keveréke.

Lido étterem relief

Ez utóbbi a Lido étterem falát díszíti. Nekem a régi Palatinust juttatja az eszembe...

Vannak hatalmasok is, például a Palladium bejáratánál lévő két óriástojás.

Palladium bejárat

És vannak hajózázassal kapcsolatosak, mint a Spinnaker bárban ragasztott kis fahajók, vagy a hajóharang.

díszhajók a Spinnaker bárban

 

hajóharang

 

Ha valaki egész éjjel mulatni szeretne (a 2000 utasból kb. 3), az megteheti az Electra discoban. Naaggyon retró, John Travolta a szombat esti látból otthon érezné magát benne.

electra disco

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A kabinból hosszú folyosón lehet eljutni a liftekig vagy a lépcsőkig.

végtelen folyosó

Sokszor, ha nincs kedvem felöltözni, eltűnök egy mellékbejáraton, ahol a „crew only” felirat díszeleg és fapados liften vagy lépcsőn lejutok az „A” szintre, ahol már mások a viszonyok.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Crew Mess

Ez a személyzeti étkezde, itt csak ritkán eszem, mindent elborít a gyűlölt curryszag. De mikor legutóbb L. és G. csirkepaprikást főzött, azt itt tálaltuk. Mennyei volt, két napig ettük. Másnap már belekevertük a tejfölt is!

Itt már műanyag a padló, kemény a szék és neon a világítás. A közlekedőfolyosó vörösre festett acél, a kabinok kb. 2 x 2 x 2 méteresek, emeletes ággyal. Úribb személyzetnek külön zuhanyzó-wc, („A” deck) kevésbé úrinak két kabinhoz egy („B” és „C” deck).

De ez már más világ...

 

 

 

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://vizizene.blog.hu/api/trackback/id/tr281070064

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kis ember 2009.04.20. 20:29:42

@bonnie:
Igen, bonnie, így van. Pontosabban: a legénység tagjai is különböző státuszban vannak, és mindegyik más jogosultsággal jár. Azok, akiknek megengedik, hogy belépjenek pl. a konditerembe, azok általában felsőbb kategóriába tartoznak. Ezek pedig leginkább európaiak/angolok/középosztálybeli amerikaiak. A legénység nagy része indiai, de rájuk - más munkájuk lévén - más szabályok ás korlátok vonatkoznak.
süti beállítások módosítása