vízizene

Megint a vízen vagyok. Az angol és a Disney hajók után most a Silver Wind fedélzetén. Az út a Karib-tengeren és Dél-Európa partjainál vezet. Esténként a koktélbárban zongorázom, napközben a kikötőkben mászkálok. Élmények, benyomások egy bárzongoristától.

Friss topikok

  • tömjénzsolti: Nagyszerű! Már régen hiányoltam az újabb útibeszámolókat és a csodálatosnál csodálatosabb fotókat.... (2018.07.29. 12:57) 2018.02.13. Fort-de-France, Martinique
  • tömjénzsolti: Érdekesek és informatívak a képek,jó a tájékoztató összekötő írás is, várom a folytatást. (2018.04.15. 10:32) Szentpétervár (3. rész)
  • Zsomatograf: Hello! Eltűnt a Szentpétervár 1. része. :-O Mondjuk a Feedly becachelte, így ott meg tudtam nézni... (2018.02.20. 08:42) Szentpétervár ízelítő
  • Kis ember: @luxusMátéslusszkulcs: Az útnak vége, de nemsokára jön a következő. És ígérem, hogy befejezem az ... (2018.01.24. 11:33) 2017.07.27. Visby, Gotland
  • Csöre: wow!Hűha!Hajjajjaj!Meg se tudok szólalni! És a ti hajótok "csak" olyan böhöm nagy volt??? Azért az... (2017.11.18. 15:18) 2012. december 17. Panama-csatorna

Linkblog

Megint a vízen vagyok. Az angol és a Disney hajók után most a Silver Wind fedélzetén. Az út a Karib-tengeren és Dél-Európa partjainál vezet. Esténként a koktélbárban zongorázom, napközben a kikötőkben mászkálok. Élmények, benyomások egy bárzongoristától.

AZ ÚTVONAL

Hogy merre járok, az https://www.icruise.com/ships/silversea-cruises-silver-wind-cruise-itineraries.html oldalon lehet megnézni

Május 9. Nassau (A győzelem napja)

2011.05.12. 19:15 :: Kis ember

 

Ez a bejegyzést nagyrész zongorákról fog szólni.

 

Itt az ideje, hogy bemutassam a munkahelyeimet. Már ez is furcsa, hogy több van, mert a legtöbb ember általában egy helyen dolgozik. Tehát a “dájningosok”, az éttermekben, a takarítóknak meghatározott fedélzetük van, hogy melyiken dolgoznak, stb. Jó, jó, például a ventilációs mérnökök szintén az egész hajón dolgoznak, de azért az más (egyébként itt ajánlanám mindenki figyelmébe a “halandzsa” c. sci-fi novellát, amelyik a “Pokolba tartó vonat” c. antológiában jelent meg. Ha valaki olvasta, az tudja mire gondolok. Elnézést, hogy most szokásommal ellentétben nem pontos a forrásmegjelölés, de nem emlékszem, ki írta. Egyébként a középső könyvespolcomon van a legfelső sorban, piros a borítója).

Szóval a munkahelyeim. Esténként három különböző helyen dolgozom, egy lounge-ban, egy kilátó-piano bárban és az átriumban. Mind a három helyen másfajta zenét játszom, de attól is függ, milyen a hangulat, hányan vannak, stb.

A harmadik-negyedik fedélzet a szórakoztatásé, itt van elől a színház bejárata (két szinten), a mozi egyik bejárata (a másik az ötödiken), az átrium egyik galériája, benne a fényképészek részlegével, a D-Lounge nevű családi programoknak helyt adó terem és a deck hátulja egy bár-labirintus, egymásból nyílnak a kisebb-nagyobb tematikus bárok. Ebből az egyik a District Lounge nevű bár, innen el lehet jutni a többibe is, kicsit átjáró jellege van, de a fő csapástól elválasztja egy pár függőleges fémrúd. Itt egy Yamaha Modus digitális zongorán jászom, rendes 88 billentyűs kalapácsmechanikás hangszer. Eddig nem volt rajta reverb (tér-zengetés), ezért olyan volt, mintha az agyamban szólt volna. Szerencsére Vénkecske barátom, aki az ország legnagyobb Yamaha szakértője, e-mailben kiokosított, hogyan tudok rá tenni, mert összesen 4 db. gomb van rajta. Tudtam, hogy valamelyik billentyűkombináció lesz az (VOICE + A6 / H6) de nem sikerült magamtól kiokoskodnom, a gépkönyve meg nincs meg. E hangszer főlött van egy 76 billentyűs Nord Stage ál-analóg szintetizátor, ezt a kolléga használja, én csak a vicc kedvéért szoktam rajta a Fender Rhodes hangszinen bohóckodni. Mivel a Moduson nincs kottatartó, ezért mögé szoktam egyet tenni, nagyon helyre kis darab, beépített lámpával. Kicsit messze van, lapozni nem tudok, de annyi baj legyen. Itt dzsesszesebb számokat és modernebb zenét játszom.

A másik hangszer a 14. emeleten van, hajóközépen. Ha valaki megnézi a hajó fényképét, két kéményt is lát. Szokatlan, otthon csodálkoztam is, olajhajtású hajóknál még nem láttam ilyet, de tudós Tengerész barátom biztos meg tudja mondani, létezik-e. Itt a hajóközépen lévő kémény csak egy álkémény, az oldalában fut az Aquaduck, az óriás vízicsúszda, benne pedig két nagyobb helység található, az Edge a fiataloknak a tizenharmadikon és az Outlook a tizennegyediken. Ez egy exluzív bár, innen a legszebb a naplemente Nassau felett és itt tartják az esküvőket, különrendezvényeket is. Nehéz megtalálni, mert középső hat liftből csak egy visz fel oda és a lépcső bejárata is oldalt van. Épp ezért esténként nem is nagyon vannak, maximum egy-két pár, velük szoktam játszani “Name that Tune”-t, azaz ki kell találják, mit zenélek. Ez a zongora egy Yamaha CG1-es baby grand, kicsit nehézkes a billentése és mivel egy oldalsó kipárnázott fülkében van, olyan, mintha süketszobában zenélnék. Szegény zongorahangolót (aki egyébként pont úgy néz ki, mint egy XIX. századi párizsi festőművész) ki szoktam akasztani, mert a kiveszem a kottatartót és a lecsukott fedélre teszem, hogy ne legyen olyan hangos és éles a hangszer hangja. Nem szereti, hiába mutattam neki, hogy van az alján egy filc, nem fogja felkarcolni a politúrt. Itt esténként általában 7.30-tól 8.15-ig játszom, miközben kihajózunk Nassauból vagy Castaway Cayről és megy le a nap. Hirtelen tűnik el a horizonton, 6-7 perc alatt lebukik és csak a vörösen izzó felhők mutatják a helyét. Ilyenkor mindig a “Hajnal-alkonyt” játszom a Hegyedűs a háztetőnből. Egyébként tipikus bárzenét játszom, jazz-standardek, filmzenék.

A legjobb hangszer és a legjobb hely kétségtelenül az átrium, harmadik fedélzet hajóközép. Yamaha C6-os, vadonatúj, isteni az akusztika, zajlik az élet, jönnek-mennek az emberek, fényképezkednek Goofyval vagy Plútóval, esetleg Chip és Dale-lel, a gyerekek odajönnek, a felnőttek megbámulják a csillogó húrokat, mert természetesen kinyitom, hadd zengje be a hajót (na jó, csak a közepén három szintet). Számot nem nagyon kérnek, csak tapsolnak, ha tetszik nekik. Itt már változatosabb a program, sok függ attól is, hány óra van, hol vagyunk, mennyien vannak. Alapból könnyed klasszikusokat játszom, Chopin keringők, Liszt Szerelmi álmok, bécsi keringők. Aztán ha olyan a hangulat, akkor belatinosodok egy kicsit vagy ragtime-okat játszom, esetleg Kék Rapszódiát. Aztán az utolsó este, mikor a disneyfigurák elbúcsúznak az átriumban és felhangzik a Sailaway-dal, utána Disney zenét játszom. Pocahontas, Kis hableány, Szépség és a szörny, Oroszlánkirály, ilyenek.

 

Az esküvők eddig az Outlookban voltak, most áttették a Meridienbe (tizenkettedik fedélzet, hajófar), ahol nincs zongora. Van a hajón 6 (!) db. Yamaha Motif XS8 munkaállomás, darabja egy kisebb autó ára, senki nem használja, csak én, ilyenkor azon játszom. A szívem szakad meg, mert ugyanezt a hangszert viszik ki a strandra Castaway Cayen, amikor ott van az esküvő. Most már annyit elértem, hogy az állványt – és a pedált – ne közvetlen a homokba tegyék, hanem alátegyenek egy darab linóleumot (direkt megnéztem a szótárban: vinyl floor covering) de még így is a tűző napon áll és ha fúj a szél telimegy finom fehér homokkal. Én is, de nekem van szalmakalapom és nincs bennem elektronika. Jó kis hangszer egyébként, csak még arra nem jöttem rá, hogyan blokkoljam a gombokat, mert az a rémálmom, hogy miközben játszom, lecsúszik a kotta és megnyom egy gombot. Ilyenkor nem csak a hagszín változhat, hanem beindul az arpeggiator és akkor jó kis techno lesz a négy évszakból. Zongorabillentésű, 88 billentyűs, kellemes határozott de nem nehéz billentése van, jó a dinamikája.

 

Hát röviden ennyi, ígérem, majd képeket is csatolok, de egyelőre mással vagyok elfoglalva, nemsokára azt is megírom, mivel.

 

Update: egy-ket kepet fel tudok tenni. Ime:

 

 A festő kinezetu zongorahangolo

 

 

 

Atrium

 

 

Atrium 

 

 

 

 

 

 

Outlook

 

 

Outlook

 

 

4 komment

Címkék: disney dream coctail pianist barzongorista pecsibalazs.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://vizizene.blog.hu/api/trackback/id/tr952898993

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ICSG 2011.05.13. 23:12:35

"darabja egy kisebb autó ára, senki nem használja, csak én"

Hány zongorista működik a hajón?

A Tengerész · http://amapola.blog.hu 2011.05.15. 01:03:51

Szóval a ventillációs mérnökök olyanok mint a "fedeb", mindenütt lehetnek, de leginkább a konyhán? (Eric Frank Russel: Halandzsa. moly.hu/konyvek/a-pokolba-tarto-vonat-tudomanyos-fantasztikus-novellak )

Kis ember 2011.05.16. 17:39:02

@ICSG:
Egyelore egyedul vagyok, illetve a duoban van egy zongorista/gitaros srac, de o nem hasznalja. Nemsokara jon egy trio, abban is lesz egz zongorista. Szoval leszunk osszesen harman, de leginkabb a hagyomanyos zongorakat hasznaljuk, amik bele vannak csavarozva a deckbe.
süti beállítások módosítása