vízizene

Megint a vízen vagyok. Az angol és a Disney hajók után most a Silver Wind fedélzetén. Az út a Karib-tengeren és Dél-Európa partjainál vezet. Esténként a koktélbárban zongorázom, napközben a kikötőkben mászkálok. Élmények, benyomások egy bárzongoristától.

Friss topikok

  • tömjénzsolti: Nagyszerű! Már régen hiányoltam az újabb útibeszámolókat és a csodálatosnál csodálatosabb fotókat.... (2018.07.29. 12:57) 2018.02.13. Fort-de-France, Martinique
  • tömjénzsolti: Érdekesek és informatívak a képek,jó a tájékoztató összekötő írás is, várom a folytatást. (2018.04.15. 10:32) Szentpétervár (3. rész)
  • Zsomatograf: Hello! Eltűnt a Szentpétervár 1. része. :-O Mondjuk a Feedly becachelte, így ott meg tudtam nézni... (2018.02.20. 08:42) Szentpétervár ízelítő
  • Kis ember: @luxusMátéslusszkulcs: Az útnak vége, de nemsokára jön a következő. És ígérem, hogy befejezem az ... (2018.01.24. 11:33) 2017.07.27. Visby, Gotland
  • Csöre: wow!Hűha!Hajjajjaj!Meg se tudok szólalni! És a ti hajótok "csak" olyan böhöm nagy volt??? Azért az... (2017.11.18. 15:18) 2012. december 17. Panama-csatorna

Linkblog

Megint a vízen vagyok. Az angol és a Disney hajók után most a Silver Wind fedélzetén. Az út a Karib-tengeren és Dél-Európa partjainál vezet. Esténként a koktélbárban zongorázom, napközben a kikötőkben mászkálok. Élmények, benyomások egy bárzongoristától.

AZ ÚTVONAL

Hogy merre járok, az https://www.icruise.com/ships/silversea-cruises-silver-wind-cruise-itineraries.html oldalon lehet megnézni

2011. június 20. A tengeren

2011.06.22. 11:20 :: Kis ember

“Mint a suttogás a szélben

nem volt több a dal

és félig el is fojtotta

az őrült hangzavar”

(Bojtorján)





Ezt most egy otthoni dolgokról szóló blogbejegyzés lesz.



Hallom, hogy a polgármesteri hivatal betiltotta az utcazenélést, mert – íme az indok – túl hangos és zavarja a lakók nyugalmát.

Hogy szabályozni kell-e az utcazenélést, nem tudom eldöteni. Nekem nincs ellenemre, mert belátom, hogy azért az sem megy, hogy egymás hegyén-hátán rissz-rossz hangszerekkel borzasztó zenét játszhatnak mindenhol. A világon számos demokratikus országban szabályozzák az utcazenélést, az általam példaképnek tartott Svájcban például igen szigorúan.

A gondom az indoklással van. Túl hangos. Mihez képest?



Sosem felejtem el azt a pillanatot, mikor az első alkalommal vittünk ki egy pianínót a Roosevelt térre, hogy ott a Critical Masson elhaladóknak zongorázzak. Kükü, akiről akkor még azt sem tudtam, kicsoda, kifizette a szállítást, én a nagybátyámtól kisírtam egy rozzant ukrán pianínót és letettük a Belügyminisztériummal szemben, a szálloda elé. A tér és a József Attila utca akkor még nem volt lezárva a forgalom elől, ütni kellett rendesen a hangszert, hogy legalább egy kicsit hallható legyen. Aztán öt perccel az első zöld pólós rendező megjelenése előtt egyszercsak elapadt az addig hömpölygő autófolyam. És amint az utolsó kipufogó elzörgött, és az utolsó morgó motor messze ment, egyszercsak tisztán és szépen felhangzott a zene. Az addig közlekedési kanálisnak használt és akadályként kezelt tér hirtelen megtelt élettel. Itt nem az emberekre gondolok, bár a turisták a kaszinó elöl rögtön átjöttek, hogy mi ez, mi történik? Hanem az addig monoton, gépies zúgástól remegő teret szárnyára vette a muzsika. Tisztán hallottam az épületek faláról visszaverődni a zongora hangját, vidámabb és élettelibb lett az elcsöndesült park, amit egyébként zúgó sáskahadként vesznek körül a gépjárművek, ha nem is hogy azonnal lezabálják csontjukig a fákat, de hogy szépen lassan elemésszenek mindent, ami élő. Szinte éreztem, ahogy a Duna felé áramló hangok utat nyitnak a friss szélnek, megtorpannak majd felkapaszkodva a hátára továbblebegnek. Aztán megjelentek az első kerékpárosok és én több, mint két órán át boldogan játszottam nekik, hiszen minden hallatszódott! Sokan megálltak – hiszen most meg tudtak állni – , odajöttek , köszöntek, számot kértek, örültek.



Nem, az utcazenélés nem hangos. Nem hangosabb, mint bármi más zaj, ami egy városban körülvesz bennünket. Lehet az utcazene rosszul játszott, hamis, idegesítően rossz, de nem hangos. (Most az erősítőjüket generátorról üzemeltető, CD-t lejátszó álpánsípos álindiánokról ne beszéljünk. Legjobban akkor idegesítettek, mikor Madeirán a IV. Károly sírját rejtő templomhoz vezető lépcsőnél tettek ki egy négy négyzetméteres asztalt, tele CD-vel és közben szintetizátoron imitált pánsíppal szólt a Yesterday, mint autentikus indián zene. Büdös volt az aluljáró, mi?

http://napirajz.hu/archives/2009/01/21/PAPAJASBA/

 

Nem tudhatom, milyen kritériumok alapján adják ki majd az engedélyeket. Lesz egy Sanzonbizottság, vagy a maffia fogja ezt is a kezében tartani? Nem sejtem, de félek, hogy Budapest egy olyan színfolttal lesz kevesebb, amely eddig egy fillérjébe sem került a városnak, viszont szerintem, hogy valami pluszt adott. Majd kiderül.
 

4 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://vizizene.blog.hu/api/trackback/id/tr513005519

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Évamama 2011.06.22. 21:08:55

Ó milyen költői a hangnem!Pályát kellene változtatni? A blogot olvasva úgy tűnik, mintha Budapest egy élhető város IS lehetne, pedig NEM. Nemcsak a közlekedés, hanem az ott élő emberek miatt sem. És egyáltalán az ország talán élhető? A kérdés költői. Puszi

A&A Music 2011.06.23. 10:09:47

@Évamama: Balázskám ! Ez az egyik kedvenc Bojtorján dalom. Most jól beleültetted a fülembe. Egész nap ezt fogom dúdolni. Egyébként még csak beszélnek róla, tudomásom szerint, hogy szabályozni kellene az utcazenélést,de mivel az egész dolog elég megfoghatatlan, szerintem eltelik egy kis időbe mire valami elképzelést összeraknak a hogyanjáról. Reméljük minél később.
Éva mamának mondanám, hogy szerintem élhető a város ha nem azzal foglalkozunk hogy nem élhető. Ha mindenki a saját kis mikroklimáját megpróbálja élhető szinten tartani talán a sok pici mikroklima megszül egy nagyobb barátságos közeget. Nagyon nehéz napjainkban az élet itthon, de máshol sem könnyű, elég ha a hiradót megnézzük. A görög tüntetők pont ugyan azokat mondogatják mint az itthoniak, pedig ők még nálunk is nagyob kakiban ülnek. A globális dolgok megoldásába sajnos a kisemberek soha nem tudtak beleszólni, tehát marad a szűk környezet élhetővé tételéért folytatott harc. És ha az ember fiának van alkalma néha onnan kitörni - munició szerzés cimen , mint ahogy most a mi Balázsunk teszi - akkor menni kell és aztán visszajönni és folytatni az elkezdett építkezést.

bonnie · http://bonnie.freeblog.hu 2011.06.27. 19:47:46

A szőr felállt a hátamon, ahogy olvastam a posztot.

bonebear · http://cinca.blog.hu 2011.06.30. 17:05:23

Nálunk világváros létünk ellenére még street piano/play me I'm yours hét sem volt, csak tavaly Pécsett, amiről alig van anyag pl. a youtube-on. Más városokból viszont sok ilyen felvétel van, nyilván nem kis marketing értékkel.

Azt hiszem, kitaláltam a kiskaput: acapella kamarakórusokat kell alakítani. Az éneklést már csak nem kötik engedélyhez, vizsgához, de főleg helypénzhez?? Vagy én vagyok naív?

Amúgy az is fura, hogy minden közterület egyforma a szabáyozás szerint, pedig egy belvárosi sétálóutca és pl. a Városliget közepe nem ugyanaz zavarás szempontjából.
süti beállítások módosítása