vízizene

Megint a vízen vagyok. Az angol és a Disney hajók után most a Silver Wind fedélzetén. Az út a Karib-tengeren és Dél-Európa partjainál vezet. Esténként a koktélbárban zongorázom, napközben a kikötőkben mászkálok. Élmények, benyomások egy bárzongoristától.

Friss topikok

  • tömjénzsolti: Érdekesek és informatívak a képek,jó a tájékoztató összekötő írás is, várom a folytatást. (2018.04.15. 10:32) Szentpétervár (3. rész)
  • Zsomatograf: Hello! Eltűnt a Szentpétervár 1. része. :-O Mondjuk a Feedly becachelte, így ott meg tudtam nézni... (2018.02.20. 08:42) Szentpétervár ízelítő
  • Kis ember: @luxusMátéslusszkulcs: Az útnak vége, de nemsokára jön a következő. És ígérem, hogy befejezem az ... (2018.01.24. 11:33) 2017.07.27. Visby, Gotland
  • Csöre: wow!Hűha!Hajjajjaj!Meg se tudok szólalni! És a ti hajótok "csak" olyan böhöm nagy volt??? Azért az... (2017.11.18. 15:18) 2012. december 17. Panama-csatorna
  • A Tengerész: Nagyon jók a képek. Arra nem vállalkozom, hogy megmondjam melyik milyen hajó, mert a hadihajókhoz ... (2017.08.20. 11:18) 2017.07.23. Szentpétervár

Linkblog

Megint a vízen vagyok. Az angol és a Disney hajók után most a Silver Wind fedélzetén. Az út a Karib-tengeren és Dél-Európa partjainál vezet. Esténként a koktélbárban zongorázom, napközben a kikötőkben mászkálok. Élmények, benyomások egy bárzongoristától.

AZ ÚTVONAL

Hogy merre járok, az https://www.icruise.com/ships/silversea-cruises-silver-wind-cruise-itineraries.html oldalon lehet megnézni

2017. április 25. Canakkale, Törökország

2017.04.30. 20:40 :: Kis ember

Canakkale, a több mint ötezer éves település két nevezetes hely közelében fekszik. Egyik Trója, a másik Gallipoli. Mivel a település a Dardanellák bejáratánál fekszik, ezért Isztambul mellett a másik kapuja a Fekete-tengernek. Ezért volt szükség mind a két csatára, melyből az egyik siker, a másik teljes kudarc.

 

A város mintegy fél óra buszútra található a kikötőtől. A szegregáció itt is érvényesül: személyzet csak akkor szállhat fel a buszra, ha felfér, az utasok nem töltik meg egészen és akkor is hátra kell ülni, mint annak idején Amerikában a négereknek. Mivel szóba elegyedtem egy amerikai hölggyel, ezért nem érdekelt ez a szabály, a második sorban vártam, hogy elinduljon a félig sem teli busz. Aztán mikor beszállt az átható izzadságszagot árasztó török sofőr, gyorsan megjegyeztem, hogy nekem hátul van a helyem és elmenekültem.

 

A busz a belvárosban tett le, itt fogad a százhúsz éves óratorony.

 

torony.jpg

 

Először a szürke hétköznapi teendők: trikót kell vennem, sampont és zoknit, mindent találok. A szappanossal kézzel-lábbal és számológép segítségével érintkezünk, a ruhaboltos akadozva beszél angolul, de mikor németre váltunk, egészen megkönnyebbül és már folyik is belőle a szó, hibátlan nyelvtannal. Ha útbaigazítást kértem, akkor is a némettel jobban boldogultam, főleg az idősebb generációnál. Ők azok, akik évekig éltek az NSZK-ban vendégmunkásként egész lent, majd hazatérve kis üzletbe fogtak a megtakarított pénzükből.

Az egyik sarkon cipőpucoló, érdemes megnézni milyen szép a doboza.

 

cipopucolo.jpg

 

 

 

Timeo Danaos et dona ferentes”

 

A trójai háború a monda szerint Szép Heléna elrablása miatt kezdődött. Le a kalappal a görögök lovagiassága előtt, ha ennyi özvegyet termelnek egyetlen nő miatt, szerintem inkább a Dardanellák fölötti kontroll volt a fő ok, de nem vagyok történész (se). A trükk a falóval mindenesetre eléggé hihetetlen, ravaszak voltak az akkori népek, nem tartom valószínűnek hogy csak úgy beengednek bármit a kapukon belülre, anélkül hogy átvizsgálnák, ráadásul egy ostrom után már másnap ne állítsanak őröket. De legyünk jóindulatúak és higgyünk Homérosznak. A kikötőnél áll a „Trója” című filmben szerepelt faló, ebben kellett harminc katonának fegyverestül kibírnia egy egész napot és éjszakát.

 

falo.jpg

 

Rögtön mellette a kikötői kutya fekszik,

 

kikotoi_kutya.jpg

 

szemben pedig egy fahajót javítanak.

 

fahajo_javitasa.jpg

 

 

 

Gyelepoly.

 

Ez Gallipoli magyar neve. Ahogy „már az ókori görögök is”, úgy aztán az antanthatalmak az első Világháború idején is megpróbálták elfoglalni a Dardanellák bejáratát. Az ötletet egy bizonyos Winston Churchill adta ehhez. Fő célja a török erők megosztása lett volna. Az orosz cár is szemet vetett a területre, a nyugati szövetségesektől követelte a fennhatóságot a Buszporusz és a Dardanellák felett. Azok a hőn áhított meleg tengerek...

A híres brit flotta évszázadok óta itt szenvedte el a legnagyobb veszteségét.

A kősziklán emlékeztető felirat.

 

emlekmu.jpg

 

A szuvenírárusnő szerint (aki ugyancsak lelkes németséggel magyarázta, hogy Gallipoli tulajdonképpen olyan Canakkele-nek, mintha Ottensen lenne Hamburgnak, ezzel is felvedve, hogy ő is vendégmunkásként dolgozott) az emlékmű minden oldal katonáinak szól. Az interneten talált angol fordítás szerint:

 

„Állj meg vándor

A föld melyen állsz

Egy korszak végének tanúja volt”

 

A Dur Yolcu emlékmű a kezdeti csatának szól, mikor az egyesített antant flotta be akart hatolni a szorosba, de a török aknazár és a partmenti ágyúzás miatt ez kudarccal végződött. A támadók rosszul mérték fel a védők lőszerkészletét, azt hitték hamarabb el fog fogyni. A tizenhat hajóból négy súlyosan megsérült, három elsüllyedt, számtalan tengerész lelte itt halálát. A partmenti települések is borzalmas károkat szenvedtek, a régi görög negyed maga volt az „ordító pokol”, ahogy George Schreiner, a jelen lévő újságíró leírja.

 

 

Az ostrom során összesen több mint százharmincezer ember halt meg és több mint kétszázötvenezer sebesült meg. Semmiért vesztek el álmok, hiszen az akció nem sikerült, ráadásul a török győzelem miatt az addig viszonylag semleges balkáni államok inkább a központi hatalmak felé sodródtak, az antant pedig morálisan is meggyengült.

 

Canakkale és a trójai faló felett a mai napig a félholdas zászló lobog.

 

trojai_falo_torok_zaszloval.jpg

Szólj hozzá!

Címkék: hajó vizizene bárzongorista barzongorista barzongorista.hu barzongorista.eu pecsibalazs.hu Trója Gallipoli Canakkele

A bejegyzés trackback címe:

https://vizizene.blog.hu/api/trackback/id/tr4412469885

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.