vízizene

Megint a vízen vagyok. Az angol és a Disney hajók után most a Silver Cloud fedélzetén. Az út Európa partjainál vezet. Esténként a koktélbárban zongorázom, napközben a kikötőkben mászkálok. Élmények, benyomások egy bárzongoristától.

Friss topikok

  • Csöre: wow!Hűha!Hajjajjaj!Meg se tudok szólalni! És a ti hajótok "csak" olyan böhöm nagy volt??? Azért az... (2017.11.18. 15:18) 2012. december 17. Panama-csatorna
  • luxusMátéslusszkulcs: Szia! Mi történt, vége az útnak? (2017.08.29. 20:12) 2017.07.27. Visby, Gotland
  • A Tengerész: Nagyon jók a képek. Arra nem vállalkozom, hogy megmondjam melyik milyen hajó, mert a hadihajókhoz ... (2017.08.20. 11:18) 2017.07.23. Szentpétervár
  • srbeho: A legutóbbi vb döntőt két utitársam a másik szobában végig izgulta. Én szerencsémre az Erdélytévén... (2017.08.06. 16:58) 2017. április 19-20. Pireusz-Monemvaszija
  • A Tengerész: Na szóval kissé megkésve, de annál nagyobb szeretettel, ahogy a régi "szív küldi"-kben szokták vol... (2017.07.25. 23:48) 2017.06.30. Murmanszk

Linkblog

Megint vízen vagyok. Az angol hajók után most az Disney Dream fedélzetén. Az út a Bahamák három kikötője közt vezet: Port Canaveral USA - Nassau, Bahamák - Castaway Cay, a Disney magánszigete. Esténként a koktélbárban vagy az ártiumban zongorázom, napközben a kikötőkben mászkálok. Élmények, benyomások egy bárzongoristától.

AZ ÚTVONAL

Hogy merre járok, az  https://www.cruisecritic.com/reviews/review.cfm?ShipID=91&pgtype=itineraries oldalon lehet megnézni.

2017.05.15. Sorrento

2017.05.29. 16:40 :: Kis ember

Szomorúan kell bejelentenem, hogy Sorrento teljesen elesett. A turisták hada olyan szinten tartja megszállva, mint az Akropoliszt, Alhambrát vagy bármely más részét a világnak. Pár éve már voltam itt, akkor nem tűnt ilyen vészesnek a helyzet. Akkor a Circumvesuvioval, a Nápoly-Sorrento között közlekedő vonattal jöttem. Képeim nagy része is akkorról származik. Most horgonyon állunk közvetlenül Sorrento kikötője előtt, így kerékpárt nem vihetek ki.

 

A Hotel Excelsior dölyfösen mered a magasból.

 

latvany_a_kikotobol.jpg

Látvány a kikötőből

 

Innen meredek út visz fel a városba. Olasz módon semmi nincs kitáblázva, először én is egy lépcsőn megyek fel, ami nem oda visz. Az út mellett kellett volna a forgalomban baktatni.

 

ut_a_kikotobe.jpg

Út a kikötőbe

 

Fent nyüzsgés, egymillió ember, pánikszerűen menekülök kifelé. Az információs pultban ülő hölgy éppen hogy csak beszél angolul, de ad egy térképet. Kinézek egy közeli települést, oda szeretnék kirándulni. A hegytetőn lévő falu jónak tűnik. Mikor útbaigazítást kérek egy helyi olasz asszonyságtól, az csodálkozva kérdezi, hogy ebben a melegben miért akarok gyalogolni, miért nem megyek busszal. Persze mindezt olaszul, kézzel-lábbal magyarázunk egymásnak. Végül belenyugszik hogy újabb idióta külföldi jár erre, elmagyarázza, a „stradina” és a „sinistra” szavakból kilogikázom, hogy kis utcácskára kell balra befordulnom.

 

Kis sikátorok mellett haladok el,

 

nagyon_olasz.jpg

Nagyon olasz

megcsodálom Sorrento szülöttjének, Torquato Tassonak, a költőfejedelemnek a szobrát,

 

torquato_tasso.jpg

Torquato Tasso

 

felfedezem hol adott utoljára koncertet Caruso

 

caruso_emlekabla.jpg

Caruso emléktábla

 

és dobok pénzt az utcazenésznek.

 

utcazenesz.jpg

Utcazenész

 

Ritka az ilyen aki zongorával muzsikál, a veszprémi utcazene fesztiválon én is csináltam, elég macerás kiköltözni. A gitáros csak megfogja könnyű kis hangszerét és leül egy kőre, mi bezzeg cipelhetjük a 15-20 kilós elektromos zongorát, áramforrást, esetleg erősítőt... A legjobb az énekeseknek, az csak kinyitja a száját és kész.

 

A Villa Fiorentinot útba ejtve

 

villa_fiorentino.jpg

Villa Fiorentino

 

jutok ki a városból. Vágyakozva nézem a robogókat,

 

robogok.jpg

Robogók

 

jó lenne most egy olyannal körberobogni a partot, ha már a biciklit a tender miatt nem tudtam kihozni. Mindegy, marad a kutyagolás. Rossz felé fordulok, de nem számít, alapszabály, ha nem érdekel hol vagy, nem tévedhetsz el. Jobbra fordulok balra helyett így a Sorrento melletti hegyoldalba jutok. Nem bánom meg, egyszerre láthatom a várost és a Vezúvot.

 

sorrento_panorama.jpg

Sorrento panoráma

 

A Vezúv a kép bal sarkában látható, sajnos a levegő párássága miatt egybeolvad a felhőkkel.

 

Itt fenn minden csendes, elegáns golfklubok és szállodák váltják egymást, keskeny gyalogúton sétálok.

 

Előző blogbejegyzésemben említettem a fakó rozsdavörös házakat, van belőlük bőven.

 

tipikus_olasz_haz.jpg

Tipikus olasz ház

 

A hajóra visszaérve kiülök a hátsó fedélzetre, onnan bámulom a meredek part tetejére épített villákat, a hegyet és a kikötőt. Pár éven belül ez a negyedik vulkán amit látok, Stromboli, Hawaii, tegnap az Etna, ma pedig a Vezúv.

A bárban olasz estet tartok, persze a legnagyobb siker a Sorrentoi emlék.

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

http://vizizene.blog.hu/api/trackback/id/tr3712548785

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

Nincsenek hozzászólások.