vízizene

Megint a vízen vagyok. Az angol és a Disney hajók után most a Silver Wind fedélzetén. Az út a Karib-tengeren és Dél-Európa partjainál vezet. Esténként a koktélbárban zongorázom, napközben a kikötőkben mászkálok. Élmények, benyomások egy bárzongoristától.

Friss topikok

  • tömjénzsolti: Nagyszerű! Már régen hiányoltam az újabb útibeszámolókat és a csodálatosnál csodálatosabb fotókat.... (2018.07.29. 12:57) 2018.02.13. Fort-de-France, Martinique
  • tömjénzsolti: Érdekesek és informatívak a képek,jó a tájékoztató összekötő írás is, várom a folytatást. (2018.04.15. 10:32) Szentpétervár (3. rész)
  • Zsomatograf: Hello! Eltűnt a Szentpétervár 1. része. :-O Mondjuk a Feedly becachelte, így ott meg tudtam nézni... (2018.02.20. 08:42) Szentpétervár ízelítő
  • Kis ember: @luxusMátéslusszkulcs: Az útnak vége, de nemsokára jön a következő. És ígérem, hogy befejezem az ... (2018.01.24. 11:33) 2017.07.27. Visby, Gotland
  • Csöre: wow!Hűha!Hajjajjaj!Meg se tudok szólalni! És a ti hajótok "csak" olyan böhöm nagy volt??? Azért az... (2017.11.18. 15:18) 2012. december 17. Panama-csatorna

Linkblog

Megint a vízen vagyok. Az angol és a Disney hajók után most a Silver Wind fedélzetén. Az út a Karib-tengeren és Dél-Európa partjainál vezet. Esténként a koktélbárban zongorázom, napközben a kikötőkben mászkálok. Élmények, benyomások egy bárzongoristától.

AZ ÚTVONAL

Hogy merre járok, az https://www.icruise.com/ships/silversea-cruises-silver-wind-cruise-itineraries.html oldalon lehet megnézni

2017.07.23. Szentpétervár

2017.08.09. 14:13 :: Kis ember

Ez a poszt a hajók, repülőgépek és helikopterek iránt érdeklődőknek szól és egyben a segítségüket is kérném.

 

UPDATE: A Lemil blog (www.lemil.blog.hu) nagyrabecsült szerzője, tiboru és csapata már be is azonosította a repülő objektumokat. Hálás köszönetem!

 

(Mivel most már ugyanazok a balti kikötők lesznek, ráadásul kettőben (Helsinki és Stockholm) régebben sokszor voltam, ezért kicsit összevissza lesz az anyag. Nem is mindig viszek ki fényképezőgépet, sokszor csak élvezem a biciklizést vagy a várost.)

 

Július 31-e a haditengerészet napja, ma főpróbát tartottak a Néva folyón. Mikor a pontonra léptem, jóindulatú főnököm figyelmeztetett, hogy óvatosan menjek át a hidakon, mert felnyitják azokat hosszabb időre. Az Auróra cirkálóról akartam képeket készíteni, de inkább maradtam a folyó bal partján. Láttam, egyre több ember igyekszik a rakpart felé, én is arra vettem hát az irányt. A szűk járdán már két sorban állt a tömeg, szemfülesen kifogtam két idősebb, alacsony nőt, fölöttük remekül lehetett fényképezni. A Péter-Pál katedrális kitűnő hátteret nyújtott a képeknek, az állami tévé is a közelemben, egy kiugróban építette ki a kameraállását.

Először egy közvetítő helikopter jelent meg az égen, szerintem Kamov típusú, a koaxiális rotor miatt gondolom, de kérem javítson ki aki jobban ért hozzá. (Sokáig rejtély volt a számomra, hogyan tud egy helikopter repülni, de a magyar elnevezése mindent megmagyaráz: forgószárnyas repülőgép: a tetején lévő rotor ugyanaz, mint a repülőgép szárnya, csak itt nem a test sebessége miatt termelődik a felhajtóerő a merev szárnyakon, hanem a szárnyakat mozgatják körbe-körbe)

 

kamov.jpgKamov

 

Ide-oda röpködött, többször megkerülte a katedrálist,

 

hadihajo_helikopterrel.jpgHadihajó és helikopter

 

elrepült a hídnál is.

 

ezt_hogy_kell_ertelmezni.jpgEzt hogyan kell értelmezni?

 

Aztán jöttek a hadihajók szép sorban. Az ünnepségen állítólag tengeralattjáró is jön majd, most meg kellett elégednünk a hófehér ruhába öltözött feszítő matrózok és a hajók látványával.

 

felsorakoztak.jpgFelsorakoztak 1.

 

felsorakoztak2.jpgFelsorakoztak 2.

 

feszit.jpgFeszít

 

Kérem a hozzáértőket hogy azonosítsák be a hajó- helikopter és repülőgéptípusokat és ha van valami érdekesség róluk, akkor azt kommentbe írják le bátran. A ballisztikus rakétákat, a töltőgépet és az atombombázót megismerem, de a többinél nem szeretnék butaságokat írni. (Később kiderült Burján Gábor úr szakértelmének köszönhetően hogy ebben is tévedtem: a Tu-145 tengeralattjáró-elhárítót néztem Tu-95 stratégiai atombombázónak a dupla propellere miatt. Mentségemre szolgáljón, hogy előbbit az utóbbiból fejlesztették) És itt szeretném megköszönni Tengerész barátomnak a Murmanszk blogban

 

Murmanszk 

 

tanúsított szakértelmét, ha majd otthon leszek és ráérek bíbelődni, beteszem a megfejtéseket a képek alá.

 

És akkor a képek:

 

hadihajo_1.jpgHadihajó 1.

 

hadihajo_2.jpgHadihajó 2.

 

hadihajo_3.jpgHadihajó 3.

 

hadihajo_4.jpgHadihajó 4.

 

hadihajo_5.jpgHadihajó 5.

 

hadihajo_6.jpgHadihajó 6.

 

hadihajo_7.jpgHadihajó 7.

 

hadihajo_8.jpgHadihajó 8.

 

hadihajo_9.jpgHadihajó 9.

 

hadihajo_10.jpgHadihajó 10.

 

hadihajo_11.jpgHadihajó 11.

 

hadihajo_12.jpgHadihajó 12.

 

hadihajo_13.jpgHadihajó 13.

 

hadihajo_14.jpgHadihajó 14.

 

hadihajo_15.jpgHadihajó 15.

 

hadihajo_16.jpgHadihajó 16.

 

 

helikopter_1.jpgKamov KA-52 Alligator harci helikopter

 

 

helikopter_2.jpgMil M-24 harci helikopter

 

helikopter_3.jpgKamov KA-29 szállító helikopter

 

helikopter_4.jpgMil Mi-8AMTS felfegyverzett szállítóhelikopter

 

repulo_1.jpgBe-12 Csajka

 

repulo_2.jpgBe-12 Csajka tengeralattjáró felderítő haditengerészeti repülőgép.

 

repulo_3.jpgIl-114 felderítő repülőgép

 

repulo_4.jpg

AN-72 teherszállító

 

 

 

repulo_5.jpgIl-38N tenegralattjáró-elhárító és tudományos felderítő

 

repulo_6.jpg

Tupoljev Tu-142 tengerészeti felderítő és tengeralattjáró-elhárító

 

 

repulo_7.jpgIljusin Il-78 légi utántöltő és Tu-142

 

repulo_8.jpg

Szuhoj Szu-30 SM negyedik generációs nehéz vadászbombázó

 

 

repulo_9.jpgMiG-31 BM(S) kétüléses nehéz elfogó vadászgép

 

repulo_10.jpgSzuhoj Szu-24 változtatható szárnynyilazású szuperszonikus vadászbombázó repülőgép

 

repulo_11.jpgSzu-24-esek

 

repulo_12.jpgMiG-29 elfogó vadászrepülő

 

Mikor véget ért a felvonulás (az amerikaiakkal ellentétben itt senki nem tapsolta meg), leeresztették a hidat.

 

Híd leeresztés

 

És én átmentem megnézni a modern utódok ősét, az Auróra cirkálót. De azt majd egy következő posztban.

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://vizizene.blog.hu/api/trackback/id/tr4512730250

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

A Tengerész · http://amapola.blog.hu 2017.08.20. 11:18:46

Nagyon jók a képek. Arra nem vállalkozom, hogy megmondjam melyik milyen hajó, mert a hadihajókhoz nem értek, az egészen kicsik azt hiszem valamiféle naszádok, különböző speciális feladatokra ( akna szedés/rakás, jármű és csapatszállítás, stb), a nagyobbacskák rombolók, de azt hiszem a hagyományos neveket kissé összekuszálta a technikai fejlődés, mert a rombolók oldalán ferdén elhelyezkedő nagyobbacska szivarokban alighanem valami komolyabb csomag lapul, ami nem feltétlen a hagyományos torpedó és tengeralattjáró elhárító feladatok eszköze. Nyilván a flottafelvonulásban résztvevő hajók méretét befolyásolta, hogy mi fér át a hídnyílásokon.
A repülők meg különösen szépek.
süti beállítások módosítása