vízizene

Megint a vízen vagyok. Az angol és a Disney hajók után most a Silver Wind fedélzetén. Az út a Karib-tengeren és Dél-Európa partjainál vezet. Esténként a koktélbárban zongorázom, napközben a kikötőkben mászkálok. Élmények, benyomások egy bárzongoristától.

Friss topikok

  • tömjénzsolti: Nagyszerű! Már régen hiányoltam az újabb útibeszámolókat és a csodálatosnál csodálatosabb fotókat.... (2018.07.29. 12:57) 2018.02.13. Fort-de-France, Martinique
  • tömjénzsolti: Érdekesek és informatívak a képek,jó a tájékoztató összekötő írás is, várom a folytatást. (2018.04.15. 10:32) Szentpétervár (3. rész)
  • Zsomatograf: Hello! Eltűnt a Szentpétervár 1. része. :-O Mondjuk a Feedly becachelte, így ott meg tudtam nézni... (2018.02.20. 08:42) Szentpétervár ízelítő
  • Kis ember: @luxusMátéslusszkulcs: Az útnak vége, de nemsokára jön a következő. És ígérem, hogy befejezem az ... (2018.01.24. 11:33) 2017.07.27. Visby, Gotland
  • Csöre: wow!Hűha!Hajjajjaj!Meg se tudok szólalni! És a ti hajótok "csak" olyan böhöm nagy volt??? Azért az... (2017.11.18. 15:18) 2012. december 17. Panama-csatorna

Linkblog

Megint a vízen vagyok. Az angol és a Disney hajók után most a Silver Wind fedélzetén. Az út a Karib-tengeren és Dél-Európa partjainál vezet. Esténként a koktélbárban zongorázom, napközben a kikötőkben mászkálok. Élmények, benyomások egy bárzongoristától.

AZ ÚTVONAL

Hogy merre járok, az https://www.icruise.com/ships/silversea-cruises-silver-wind-cruise-itineraries.html oldalon lehet megnézni

2017. július-augusztus Helsinki

2018.02.21. 14:40 :: Kis ember

Mivel elég sokat jártam itt két éve tavasszal és akkor nem készült blog, így azokat használom most fel.

Helsinki? Hát.. momentán még... még Nyugat, de már komp jár át Leningrádba.

Bizony, mi is csak egy éjszakányi útra vagyunk Szentpétervártól, többször ingázunk hol ide, hol oda. Egyik alkalommal, mikor késő délután közeledünk Tallinn felől, az MS Gabriella komphajó, régebbi munkahelyem mellé dokkolunk.

Ezen matinézongorista voltam, délután ötkor indult Helsinkiből, reggel tízre ért Stockholmba, vissza ugyanez. Kihajózáskor kezdtem, akkor még a hűvös, disztingvált északiak éppen csak vacsorázni kezdtek, középen ültem a három étterem között. Mikor este tízkor átadtam a helyet a bárban a trubadúroknak, már mindenki rendesen elázott. Pedig a zenekar még csak akkor kezdett a diszkóban...

Helsinki nem nagy város, rendkívül barátságos – ilyenkor nyáron. Mikor áprilisban voltam, volt foga az időnek.

maganyos_pad.jpg

Magányos pad

Most viszont remekül lehet biciklizni, mikor éjjel kiszabadulok munka után, fel-le száguldozok. Egy kis félszigetre jutok, skanzen-szerű házak. Az egész területen három finn iszik csak egy grillezőhely mellett. Pár méterre tőlük róka surran a bozótba. Ez alkalommal hajnalig bringázok, nem érdekes, másnap ügyeletes vagyok, kinn kómázok a hátsó decken. Esik, még így nyáron is fázom. A finnek az öböl vizébe telepített uszodában pancsolnak, néha berohannak a szaunába.

Mivel Helsinki kerékpárral rendkívül jól járható, így szinte mindig azzal megyek a dolgomra. Kivéve mikor csak kisétálok az esplanade-ra, fagyit... nézni. Egy gombóc ugyanis 2,5 euró, ennyiért nem vagyok hajlandó venni. Vasárnaponként úgyis van a hajón korlátlan mennyiségben.

delelotti_eletkep_a_pavilonban.jpg

Délelőtti életkép a pavilonban

Kikötött hajónk végéből is jól látszódik az Uszpenszkij katedrális.

gkt_kivul.jpg

Görögkatolikus templom

Az ezernyolcszázas évek közepén épült orosz ortodox templom belül rendkívül díszes, mint azt megszokhattuk. Arany, brokát, jézusszobrok és -ikonok mindenhol.

gkt_oltar.jpg

Görögkatolikus templom - oltár

gkt_jezus.jpg

Görögkatolikus templom - gyertyatartó

Észak-Európában már nem lehet úgy eldobni egy fenyőtobozt, hogy ne kínai turistát találjunk el vele. Egyszerűen mindent ellepnek. Viselkedni még nem tanultak meg, hangosak, pittyegnek a telefonjaikkal, lökdösődnek.

nyuzsognek_a_kinai_turistak.jpg

Nyüzsögnek a kínai turisták

A másik katedrális lutheránus, a Tuomiokirkko.

katedralis.jpg

Katedrális

Lépcsőjén jó idő esetén rengeteg ember sütkérezik, osztozván a sirályokkal.

figyel.jpg

Figyel

és a kutyákkal

_es_kutya.jpg

...és kutya

Íme a bicikli, mellyel a kompos időben közlekedtem

katedralis_bicikli.jpg

Katedrális és bicikli

Míg a Silver Cloudon fizetni kell a kerékpárért, mégpedig napi 2 dollárt (nagyon drága, az áldóját!), addig az MS Gabriellán csak annyi volt, hogy „vannak ott bringák felakasztva a bejáratnál, vegyél el egyet”. Igaz, mindegyiket megette a só, kettőből eszkábáltam össze egyet, mellyel aztán eljutottam a Fillarikellari nevű kerékpárosbolt és -szervizbe, ahol pár euróért használhatóra javították. Lakat nem volt hozzá, de mivel akkor csak a két északi fővárosban ingáztam, nem is kellett, bátran otthagytam mindenhol. A vicces nevű bolt az Anna utcában található.

ketnyelvu_utcatablak.jpg

Kétnyelvű utcatábla

Mint látható, az utcatábla kétnyelvű. Finnországban mindenki beszél svédül és a legtöbben angolul is.

Még ezzel a vacak kis kerékpárral sincs messze a Helsinki olimpiai stadion.

olimpiai_stadion.jpg

Olimpiai Stadion

Előterében ki más, mint a nagy Paavo Nurmi, a futógép szobra. Nurmira joggal büszkék a finnek. A Helsinki olimpián 1952-ben ő gyújtotta meg az olimpiai lángot. Fényes sportkarrierje után vállalkozó lett, de szociális érzékenységét bizonyítja, hogy az első mentőautókat az ő támogatásával hozták be Finnországba és egyéb jóléti alapítványokat is alapított.

nurmi.jpg

Nurmi

Az 1952-es olimpia a magyar sport egyik legnagyobb büszkesége. 12 sportágban 269 pontot értünk el, 16 arany(!), 10 ezüst és 16 bronzérmet szereztünk.

a_legjobbak_voltunk.jpg

A legjobbak voltunk

akikre_buszkek_vagyunk.jpg

Akikre büszkék vagyunk

A finnek okosan csinálták, a stadion nem nagy, viszont hetven év után is úgy néz ki, mintha tegnap építették volna.

olimpiai_stadion_belul.jpg

Olimpia stadion belül

 A mai napig használatban van. Igaz, mellette épültek egyéb komplexumok is.

sportkomplexum.jpg

Sportkomplexum

A híres toronyba 5 euróért visz fel a lift (gyalog nem is lehet felmenni), pazar kilátás nyílik a városra.

stadion_tornya.jpg

A stadion tornya

helsinki_panorama_2.jpg
Helsinki panoráma

Egyenesen előttünk a távolban a személykikötő, ahol a kompok is kikötnek. Jobbra, a két daru környékén a teherkikötő, egészen a jobb szélen pedig a rekreációs jellegű tengerpart. Balra vidámpark. Kerékpárral minden remekül bejárható és élvezhető!

A stadion oldalában pici sportmúzeum, természetesen ingyenes. Olyan kuriózumok vannak itt, mint Nurmi híres stopperórája, amivel mindig futott és aranycipője.

a_futogep_oraja.jpg

Nurmi órája

_es_cipoje.jpg
...és cipője

A mennyezetre fellógatott hajó megmutatja, milyen kicsi is valójában a múzeum.

hajo_a_magasban.jpg

Hajó a magasban

Veszek három képeslapot, megint kifizetem érte a magyar államadósság felét kb, aztán kisétálok a lakat nélkül őrizetlenül hagyott biciklimhez. Mondanom sem kell, hogy megvan.

A kormányzat negyedben éppen tüntetés zajlik, finn ősviking-külsejű fiatalok gyülekeznek. Megszólítom őket, csak a harmadik beszél angolul. Finnország elsvédesedése és általában az Európai Unió ellen tiltakoznak. Nehéz kérdés, csak hümmögök. Kérdezem kinek a szobra ez, ahol állunk, miért pont itt tüntetnek. Nem nagyon tudják.

j_v_snellmann.jpg

J. V. Snellman

Pedig nem lehet véletlen, Johann Vilhelm Snellman a finn Kazinczy és Deák egy személyben, a XIX század legmeghatározóbb hazai filozófusa. Jelentős hatást gyakorolt a finn nyelv helyzetére, illetve (az azóta már kimúlt) finn márka bevezetésére. A finn állam megérne egy külön posztot, ha valaki történésznek kedve van, hajrá, rengeteg párhuzamot látok a magyarral, talán ezért is szimpatikusak. Később ugyanezt érzem a balti államoknál, mikor Tallinnban, Rigában vagy Vilniusban járok. Az orosz medve erőszakossága és a nyugati hatalmak ravaszsága között ingázó kis nemzetállamok furcsa hangulata árad itt is az emberekből.

A kikötői piacon hosszasan keresgélek rénszarvasbőr kesztyűt. Még tavasszal a hideg időben vettem egy csodálatos gojzervarrott barna kesztyűt, melynek jobb felét sikeresen ottfelejtettem a stockholmi repülőtéren. Hiába a remek stockholmi keresőrendszer, nem sikerült megtalálni, evett is a méreg. Most kisebb a választék, főleg nyári kesztyűket árulnak, nagy nehezen találok egy téli béleltet. A kedves eladólány megígéri, hogy jövő héten hoz még olyat, mely bárányszőrmével van bélelve, az a legmelegebb. Sajnos legközelebb nem tudtam időben kiszállni, két héttel később pedig már nem ő, hanem az apja (bátyja?) árult, nem tudott semmiről. Mindegy, ez is remek. (Érdekesség: azóta ennek is elhagytam egyszer a jobb felét a Blaha Lujza téren, két villamosmegállóval később vettem észre. Visszarohantam és – megvolt, valaki feltette az aluljáró párkányára, innen is köszönöm neki!)

Sokszor csak cél nélkül tekergek a biciklivel, élvezem a hűvös, de nem reszkető-hideg reggeleket és estéket, a tisztaságot és azt, hogy egy kicsi, mégis világváros vesz körül.

komment

Címkék: pianist vizizene bárzongorista pecsibalazs.hu Helsinki Silver Cloud

A bejegyzés trackback címe:

https://vizizene.blog.hu/api/trackback/id/tr9613684302

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása