vízizene

Megint a vízen vagyok. Az angol és a Disney hajók után most a Silver Wind fedélzetén. Az út a Karib-tengeren és Dél-Európa partjainál vezet. Esténként a koktélbárban zongorázom, napközben a kikötőkben mászkálok. Élmények, benyomások egy bárzongoristától.

Friss topikok

  • tömjénzsolti: Nagyszerű! Már régen hiányoltam az újabb útibeszámolókat és a csodálatosnál csodálatosabb fotókat.... (2018.07.29. 12:57) 2018.02.13. Fort-de-France, Martinique
  • tömjénzsolti: Érdekesek és informatívak a képek,jó a tájékoztató összekötő írás is, várom a folytatást. (2018.04.15. 10:32) Szentpétervár (3. rész)
  • Zsomatograf: Hello! Eltűnt a Szentpétervár 1. része. :-O Mondjuk a Feedly becachelte, így ott meg tudtam nézni... (2018.02.20. 08:42) Szentpétervár ízelítő
  • Kis ember: @luxusMátéslusszkulcs: Az útnak vége, de nemsokára jön a következő. És ígérem, hogy befejezem az ... (2018.01.24. 11:33) 2017.07.27. Visby, Gotland
  • Csöre: wow!Hűha!Hajjajjaj!Meg se tudok szólalni! És a ti hajótok "csak" olyan böhöm nagy volt??? Azért az... (2017.11.18. 15:18) 2012. december 17. Panama-csatorna

Linkblog

Megint a vízen vagyok. Az angol és a Disney hajók után most a Silver Wind fedélzetén. Az út a Karib-tengeren és Dél-Európa partjainál vezet. Esténként a koktélbárban zongorázom, napközben a kikötőkben mászkálok. Élmények, benyomások egy bárzongoristától.

AZ ÚTVONAL

Hogy merre járok, az https://www.icruise.com/ships/silversea-cruises-silver-wind-cruise-itineraries.html oldalon lehet megnézni

2018.02.13. Fort-de-France, Martinique

2018.07.15. 12:28 :: Kis ember

2018.02.13 Fort-De-France, Martinique

For English summary please scroll down

Martinique volt francia gyarmat, most az EU külbirtoka (ami ugyanaz, csak szebben hangzik). Euróval fizetnek és… lehet használni a telefont, mintha otthon lennénk, hurrá!

Kerékpárra pattanok és megcélzom a Balata kertet. Hosszú és igen meredek emelkedő vezet fel az 1982-ben alapított magánarborétumba, mely 10 kilométerre a kikötőtől található. Későn indulok gyakorlat miatt, többször megállok lihegni és vizet inni, a sisakom alatt ömlik rólam az izzadság. Az egyik ilyen megállóm a Sanctuaire diocésain du Sacré Coeur templom, kb kétharmad magasságnál.

templom.jpg

templom/church

 kerekpar_a_hegyen.jpg

Kerékpár a hegyen/bicycle on the hill

Mégis megéri feltekerni, az esőerdő lélegzetelállító:

esoerdo_2.jpg

esoerdo.jpg

esőerdő/rainforest

 

 

A Balata kertet Jean Philip Those kertészeti szakértő építette 1982 és 1986 között. A 3 hektáros kertben több mint 3000 fajta trópusi növény és 300 fajta pálma terem manapság, melyek között kanyargós út vezet végig.

balata_park_reszlet_10.jpg

balata_park_reszlet_11.jpg

balata_park_reszlet_5.jpg

balata_park_reszlet_6.jpg

balata_park_reszlet_7.jpg

balata_park_reszlet_8.jpg

balata_park_reszlet_9.jpg

balata_park_reszlet_1.jpg

balata_park_reszlet_2.jpg

balata_park_reszlet_3.jpg

balata_park_reszlet_4.jpg

Balata kert részlet/ Jardin de Balata

 

Egy helyen a fákra is fel lehet kapaszkodni és egy kötelekből-deszkákból ácsolt függőhídrendszerről gyönyörködni.

 balata_park_feluulrol.jpg

Balata park felülről/Jardin de Balata bird view

 

 

balata_park_kotelhid.jpg

balata_park_kotelhid_2.jpg

balata_park_kotelhid_3.jpg

balata_park_kotelhid_4.jpg

Balata kertkötélhíd/ Jardin de Balata canopy

 

A túra közepén elkap a trópusi eső, itt számítanak erre, két-három személyes esőbeállókat építettek, abból az egyikben szorongunk két franciával.

eso.jpg

eső/rain

 

A másfél órás hegymenetet visszafelé tizenöt perc alatt teszem meg, pedig többször le kell fékeznem a lassú autók miatt. Az út melletti autóroncs gyakori látvány, a legtöbbre “VHU” feliratot fújtak festékszóróval. Vajon mit jelenthet?- töprengek, a választ később a google adja meg: a roncsok veszélyes hulladéknak minősülnek, ezért a VHU nevű hivatal(?) engedélye szükséges a bontásukhoz, gondolom ezt jelenti a felirat rajtuk, hogy nemsokára elvontatják. A legtöbb állapotát elnézve ez a “nemsokára” karibi időszámítás lehet…

 

vhu.jpg

VHU

 

A városba visszatérve már majdnem éhen halok, egy csirkesütödében falok egy burgert kólával. A kerékpár szerencsés választás volt, autóval-busszal meg se lehetne mozdulni, téltemető karnevál zajlik éppen, minden le van zárva.

karneval_1.jpg

karneval_2.jpg

karneval_3.jpg

karneval_4.jpg

karneval_5.jpg

karneval_6.jpg

karneval_7.jpg

karnevál/carnival

Miközben a tömegen próbálok átvágni, bámészkodok. A helyiekkel szóba elegyedni reménytelen, nem beszélnek angolul, csak franciául. Az egész karibi térség angolul (és persze helyi nyelven vagy dialektusban) beszél és ezek a szerencsétlenek itt vannak elszigetelve a franciával. Illetve most én vagyok elszigetelve, szerencsére az EU szabványos telefonhálózat működik, a GPS visszavezet a hajóhoz – már amennyiben tudjuk, hol dokkol a hajó. Többször meg kellett kérdeznem, mert az erődítménytől nem látszódott, végül a “Terminál” és a “La mer” szavak ismételgetésével, kézzel-lábbal megértettük egymást a pirosba öltözött ünneplőkkel.

A hajóban átöltöztem, fél órát pihentem majd nekifeküdtem a munkának. Egy brazil párral beszélgettem, mondom milyen jó hely ez, nekik nem tetszett.  Hogy nem lehetett ma közlekedni, gyalog meg meleg van. Kérdezem és a karnevál? Rám néz, aztán türelmesen válaszolja, hogy ő brazil, lát elég karnevált. Hibátlan érv, bólintok és pár operettslágerrel megvigasztalom.

English summary

Martinique is an ex French colony, today it belongs to the EU. They pay with Euro and… we can use our mobile like home. Hurray! Get a bicycle and heading to the Balata Garden. There is a long and very steep way to the private arboretum located 10 km from the port. Because of the drill I depart late, in the heat I have to stop several times to get a breath and drink lots of water. One of the stop is the Sanctuaire diocésain du Sacré Coeur church. The garden was begun in 1982 by horticulturist Jean-Philippe Thoze and opened to the public in 1986. It is set on a former farmland with picturesque views of the Pitons du Carbet. Today the garden contains about 3,000 varieties of tropical plants from around the world, including 300 types of palm trees. It also contains good collections of anthuriums, begonias, bromeliads, cycads, heliconia, mahogany, Musa nana, and bamboo (Dendrocalamus). A small track and a little canopy tour lead around. The way back keeps 15 minute downhill. On the side abandoned cars with the sign „VHU”. It means the government regulates the hazardous car waste and they will be towed. Once… In the city every roads are closed because of the Carnival. All the people are in red to say goodbye to the winter. Nobody speaks English, rare here in the Caribbean, poor people are isolated with the French language. It keeps long time to cross the mass and go back to ship with the help of the GPS. After a short rest I work in the bar. A Brazilian couple doesn’t like the city they complain about the restrictions. When I ask them why they don’t enjoy the carnival the man patiently explains that for a Brazilian this is not a big deal. Perfect argument, I nod and try to comfort them with some operetta hits.

komment

Címkék: pianist bárzongorista pecsibalazs.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://vizizene.blog.hu/api/trackback/id/tr9914114109

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

tömjénzsolti 2018.07.29. 12:57:57

Nagyszerű! Már régen hiányoltam az újabb útibeszámolókat és a csodálatosnál csodálatosabb fotókat.
Nagyon örülök hogy ismét élvezhetem őket.
süti beállítások módosítása