vízizene

Megint a vízen vagyok. Az angol és a Disney hajók után most a Silver Wind fedélzetén. Az út a Karib-tengeren és Dél-Európa partjainál vezet. Esténként a koktélbárban zongorázom, napközben a kikötőkben mászkálok. Élmények, benyomások egy bárzongoristától.

Friss topikok

  • tömjénzsolti: Nagyszerű! Már régen hiányoltam az újabb útibeszámolókat és a csodálatosnál csodálatosabb fotókat.... (2018.07.29. 12:57) 2018.02.13. Fort-de-France, Martinique
  • tömjénzsolti: Érdekesek és informatívak a képek,jó a tájékoztató összekötő írás is, várom a folytatást. (2018.04.15. 10:32) Szentpétervár (3. rész)
  • Zsomatograf: Hello! Eltűnt a Szentpétervár 1. része. :-O Mondjuk a Feedly becachelte, így ott meg tudtam nézni... (2018.02.20. 08:42) Szentpétervár ízelítő
  • Kis ember: @luxusMátéslusszkulcs: Az útnak vége, de nemsokára jön a következő. És ígérem, hogy befejezem az ... (2018.01.24. 11:33) 2017.07.27. Visby, Gotland
  • Csöre: wow!Hűha!Hajjajjaj!Meg se tudok szólalni! És a ti hajótok "csak" olyan böhöm nagy volt??? Azért az... (2017.11.18. 15:18) 2012. december 17. Panama-csatorna

Linkblog

Megint a vízen vagyok. Az angol és a Disney hajók után most a Silver Wind fedélzetén. Az út a Karib-tengeren és Dél-Európa partjainál vezet. Esténként a koktélbárban zongorázom, napközben a kikötőkben mászkálok. Élmények, benyomások egy bárzongoristától.

AZ ÚTVONAL

Hogy merre járok, az https://www.icruise.com/ships/silversea-cruises-silver-wind-cruise-itineraries.html oldalon lehet megnézni

Szentpétervár (3. rész)

2018.02.24. 19:00 :: Kis ember

Már írtam róla, hogy blogom gondozójának hobbija a régi hajós képeslapok és könyvek. Egyik péntek délelőtt felkeresem hát a helyi használtkönyv-piacot. Sajnos hű társamat, a trekkingbiciklit valaki lenyúlta mára, így egy női kerékpárral vágok neki a városnak. Persze hogy a piac a külvárosban található, körülbelül olyan távolságra, mint Újpest-Központ a Nyugati Pályaudvartól. Az út is hasonló ipari jellegű, ráadásul komoly szembeszél fúj, az ócskább biciklivel nehezebben ugyan, de de megküzdök vele. A Nyevszkij Proszpekt végén, mielőtt egy bal-jobb kanyarral rátérek a kivezető útra, található a Szent Miklós székesegyház. Nem tudtam bejutni, mert óriási tömeg állt előtte. Mikor azt írom, óriási, akkor orosz mértékben is óriásira tessék gondolni!

sorban_all_a_tomeg_1.jpg

sorban_all_a_tomeg_2.jpg

Sorban áll a tömeg

És ez így ment még vagy öt háztömbön keresztül! Egyik rendőr se beszélt semmilyen idegen nyelven, így hazainternetezve kellett kiderítenem (köszönöm, bilájn!), hogy valami szentnek a csontjait hozták éppen haza, talán pont szent Miklósét? és rá kíváncsi a tömeg. Megpróbáltam az oldalsó hídnál beosonni, de az orosz rendőrök értik a csíziót, ott is állt egy gumibotos. Lehet adnom kellett volna neki 10 dollárt és beenged? Vagy ahogy a Lenin-mauzóleumos viccben van, húszat és akkor ki is hozza a csontokat?

szent_miklos_szekesegyhaz.jpg

szent_miklos_szekesegyhaz_2.jpg

Szent Miklós Székesegyház

Annyira nem is érdekelt, inkább irány a piac. Itt a Google fordító segítségével megértetem mit akarok (knyigu iz sztárovo ladkom, nem biztos hogy helyes, de legalább megértik), egymásnak adogatnak, végül találok egy remek kiadványt, régi képeslapok másolatai vannak benne. Az még hagyján, hogy ezer rubelbe (kb ötezer forint) kerül, de olyan súlya van, hogy csak egy AN-225-ös tudná hazaszállítani, így fájó szívvel (de lelkiismeretem megnyugtatása miatt V-vel való konzultáció után) otthagyom. Később aztán Gdanskban valódi régi képeslapokat kapok.

Visszafelé suhanok a hátszéllel, kedvem támad még csavarogni.

A Balett előtt éppen Harley találkozó zajlik.

harley_napok.jpg

Harley-napok

Jönnek is szép számmal az orosz harley-sok. Hol marad a jó kis IZS?!

 harley_napok_2.jpg

Harley-napok 2

A Moszkva-sugárúton kifelé eltekerek a nemzeti könyvtár előtt.

orosz_nemzeti_konyvtar.jpg

Orosz Nemzeti Könyvtár

A rengeteg park egyike a Hősök parkja. Középen magasodik Zsukov marsall,

zsukov.jpg

Zsukov

ő számunkra is sajnálatosan ismerős. Rajta kívül rengeteg tányérsapkás szobor. A gyönyörűen karbantartott, ám kissé szocialista kinézetű parkban csónakázótó, mikor megpróbálok szép képet készíteni a partról, egy elvtárs, aki ott horgászik rámmordul, úgy látszik nem tetszik neki, hogy a köveket taposom, biztos elzavarom a halakat. Ez a mentalitás egy másik parkban is előjött, mikor hazatelefonáltam és kissé hangosabban beszéltem, mert rossz volt az internetes vonal, egy bárisnya kioktatott, hogy nem illik ilyet. Egy parkban...

Jó idő lévén elnyalok egy marozsenoje-t, azaz helyi fagylaltot, semmi különös, finom tejes ízű, nosztalgiával gondolok vissza az olasz fagyikra.

 fagylalt.jpg

Fagylalt

Sokat és sokfelé járok még, hetekig lehetne bámészkodni, múzeumokba járni, de sajnos ezek a fél-háromnegyed napos túrák nem elegek rá. Azért nem panaszkodom, így is sokkal de sokkal több jut Szentpétervárból, mint az utasoknak, ők csak egyszer három napot vannak itt, ráadásul buszoznak, lassan mennek, míg én villámgyorsan közlekedem, a második alkalomtól már ismerősként élek a városban, összesen tizenkét alkalommal!

További képek a galériában:

--- Folytatása következik ---

komment

Címkék: pianist vizizene bárzongorista pecsibalazs.hu Silver Cloud

A bejegyzés trackback címe:

https://vizizene.blog.hu/api/trackback/id/tr8113684570

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

tömjénzsolti 2018.04.15. 10:32:57

Érdekesek és informatívak a képek,jó a tájékoztató összekötő írás is, várom a folytatást.
süti beállítások módosítása