vízizene

Megint a vízen vagyok. Az angol és a Disney hajók után most a Silver Wind fedélzetén. Az út a Karib-tengeren és Dél-Európa partjainál vezet. Esténként a koktélbárban zongorázom, napközben a kikötőkben mászkálok. Élmények, benyomások egy bárzongoristától.

Friss topikok

  • tömjénzsolti: Nagyszerű! Már régen hiányoltam az újabb útibeszámolókat és a csodálatosnál csodálatosabb fotókat.... (2018.07.29. 12:57) 2018.02.13. Fort-de-France, Martinique
  • tömjénzsolti: Érdekesek és informatívak a képek,jó a tájékoztató összekötő írás is, várom a folytatást. (2018.04.15. 10:32) Szentpétervár (3. rész)
  • Zsomatograf: Hello! Eltűnt a Szentpétervár 1. része. :-O Mondjuk a Feedly becachelte, így ott meg tudtam nézni... (2018.02.20. 08:42) Szentpétervár ízelítő
  • Kis ember: @luxusMátéslusszkulcs: Az útnak vége, de nemsokára jön a következő. És ígérem, hogy befejezem az ... (2018.01.24. 11:33) 2017.07.27. Visby, Gotland
  • Csöre: wow!Hűha!Hajjajjaj!Meg se tudok szólalni! És a ti hajótok "csak" olyan böhöm nagy volt??? Azért az... (2017.11.18. 15:18) 2012. december 17. Panama-csatorna

Linkblog

Megint a vízen vagyok. Az angol és a Disney hajók után most a Silver Wind fedélzetén. Az út a Karib-tengeren és Dél-Európa partjainál vezet. Esténként a koktélbárban zongorázom, napközben a kikötőkben mászkálok. Élmények, benyomások egy bárzongoristától.

AZ ÚTVONAL

Hogy merre járok, az https://www.icruise.com/ships/silversea-cruises-silver-wind-cruise-itineraries.html oldalon lehet megnézni

2023.08.09. Cartagena

2023.08.29. 11:44 :: Kis ember

2023.08.09. Cartagena
Mi a különbség egy hegy és egy miniszter között?
A hegy annál nagyobbnak látszik, minél közelebb érünk hozzá.
A miniszter annál kisebbnek

What is the difference between a mountain and a politician?
The mountain seems bigger the closer we get to it.
The politician seems smaller

 

A spanyolországi Cartagenában már többször jártam link (nem összekeverendő a kolumbiai Cartagenával, arról itt lehet olvasni: https://vizizene.blog.hu/2014/04/17/2012_december_18_cartagena ).
Cartagena nem túl érdekes város, színházrom, városháza, az egész tulajdonképpen egy hadikikötő. Kinéztem egy helyre kis dombot, hogy madártávlatból lássam.

I have been in Cartagena in Spain several times (not to be confused with Cartagena in Colombia, you can read about it here: https://vizizene.blog.hu/2014/04/17/2012_december_18_cartagena ).
Cartagena is not a very interesting city, ancient theater ruins, town hall, the whole thing is actually a military port. I spotted a small hill in one place to get a bird's eye view.

domb.jpg

domb/hill

Reggeli után bringára pattanok, a szokásos spanyol kacskaringós kerékpárutakat használva átvágok a belvároson. A helyiek még csak ébredeznek, ami nem is csoda. Ugyanaz az időzóna mint Budapest, Berlin vagy Valletta, de sokkal nyugatabbra van, később kel a nap. Kis éttermekben kávéznak, falatoznak. A kutya pedig nézi őket.

After breakfast I jump on my bike and ride through the city center using the usual winding Spanish bike paths. The locals are still waking up: no wonder. It is the same time zone as Budapest, Berlin or Valletta, but it is much further west, the sun rises later. They have coffee and snacks in small restaurants. And the dog looks at them.

kutya_nezi_a_gazdit.jpg

kutya nézi a gazdit/ dog watches the owner

Balra fordulok. Feltűnik egy csapat tapinacis biciklis, olyan gyorsan suhannak, hogy nemhogy a fényépezőgépet nincs időm elővenni a táskából, de a telefont se a zsebemből. Gondoltam hogy követem őket, de mire megtettem a harminc métert, ahol elhaladtak, már nyomuk sem volt. A haditengerészeti akadémiát megkerülve

I turn left. A group of cyclists in sportswear appears. They ride so fast that not only do I not have time to take the camera out of the bag, but also the phone out of my pocket. I thought of following them but by the time I had gone the thirty meters where they had passed there was no sign of them.
Bypassing the Naval Academy

haditengereszet.jpg

haditengerészeti akadémia/Naval Academy

egy kiszáradt folyóágyban vezet tovább az út. Amerre a google térkép jelez, egy sorompóba üzközöm, a villásan elágazó út másik szárát választom, elméletileg az is oda vezet, csak hosszabban. Megteszek 500 métert, akkor esik le, hogy PONT ugyanezt tettem a múltkor, és ez az út sem vezet sehova! De akkor hova futnak és bicikliznek itt az emberek?

the road continues in a dry riverbed. Where the google map indicates I run into a barrier, I choose the other branch of the road that forks, theoretically it also leads there only longer. I ride 500 meters then i am enlighted that I did the EXACT same thing last time and this road leads nowhere! But then where do people run and bike here?

Egy szembejövő kerékpárost megállítok, természetesen nem beszél angolul. A szokott módon kommunikálunk, én pár olasz szót makogok, ő bőbeszédű spanyollal felel. Elmondja, hogy jó helyen jártam az előbb, a sorompónál kell továbbmenni. Oda is vezet, kételkedve nézek rá, nagy betűkkel kiírták, hogy "katonai terület, belépni tilos, különösen veszélyes biciklisták számára"

I stop an oncoming cyclist, of course he doesn't speak English. We communicate in the usual way, I mumble a few Italian words and he answers in Spanish with long sentences. He tells me that I was in the right place earlier. I must continue at the barrier. He also guides me there, I look at him doubtfully, it is written in big letters that "military area, no entry, extremely dangerous for cyclists"

kulonosen_veszelyes_1.jpg

Különösen veszélyes/extremely dangerous

Kérdezem, biztos jó lesz ez. Persze, persze, ott a kis ösvény, ami megkerüli a sorompót. Nem fognak... nem tudom a szót, mutatom, hogy "lelőni", nevet. Dehogyis. Ebben a pillanatban egy csinos nő megkerüli a sorompót és tempósan elindul felfelé, akkor hát rajta! Muchas gracias, köszönök el és nekiindulok. Meredeken megy az út,,


I'm asking is he sure this will be good. Sure, sure, there's the little path that goes around the barrier. They won't... I don't know the word, I show to "shoot", he laughs. No way. At this moment, a pretty woman bypasses the barrier and starts walking uphill at a brisk pace, so let's go on! Muchas gracias I say goodbye and get started. The road is steep,

 egyre_meredekebbnek_tunik.jpg

Egyre meredekebbnek tűnik/seems more and more steeper

csak lassan érem be a tempósan haladó hölgyet, később, mikor megállok fényképezni újra és újra beér.

I only slowly catch up with the speeding lady, later, when I stop to take pictures, she catches me up again and again.

Egy elágazásnál újabb tábla, belépni szigorúan tilos. Pont abból az irányból suhan le egy kerékpáros, ezek után mediterrán nemtörődömséggel ignorálom.

At a fork another sign, entry is strictly prohibited. A cyclist is coming down from that direction, after that I ignore it with Mediterranean indifference.

belepni_tilos.jpg

Belépni tilos/no entry

 

Azért veszélyes az út, mert meredek, szerpentin tele éles kanyarokkal és nincs korlát.
The road is dangerous because it is steep, serpentine full of sharp turns and there are no barriers.

 szerpentin_1.jpg

Szerpentin

 panorama_2.jpg

Panoráma 2

Mire felérek már erősen megizzadok. A váracskát sajnos nem lehet megnézni, a hadsereg körbekerítette.
By the time I get up I'm already sweating profusely. Unfortunately the castle cannot be visited, it is fenced by the army

 

 sajnos_nincs_tovabb.jpg

Sajnos nincs tovább/no further way

A kilátás innen ugyanolyan szép.

The view from here is just as beautiful.

 panorama_1.jpg

Panoráma 1

 mirador_de_la_eseranza.jpg

Mirador de la Esperanza

Lefele könnyű suhanás. Ideteszek egy képet, hogy látszódjék, hogyan kígyózik a szerpentin.

Easy slide down. I'm putting a picture here so you can see how the serpentine snakes.

 szerpentin_2.jpg

szerpentin 2

Tíz perc alatt visszaérek a városba. Megveszem a szokásos narancslé-fuet kombinációt, egy parkban elfogyasztom. A főutcán óriási tömeg, inkább kerülök jobbra-balra, találomra fordulok be az utcákba. Érdekesek az utcanévtáblák. A szokásos falra csavarozott szabvány táblák mellett művészi réztáblák is jelzik az utcák nevét.

I'll be back in town in ten minutes. I buy the usual orange juice-fuet (Spanish sausage)combination and eat it in a park. There is a huge crowd on the main street, I prefer to go left and right, I turn into the streets at random. The street name signs are interesting. In addition to standard signs screwed to the wall, artistic copper signs also indicate the names of the streets.

 utcatablak.jpg

Utcatáblák/street signs

A főtéren áll a Palacio Consistoral

On the main square is the Palacio Consistoral

 palacio_consistoral.jpg

Palacio Consistoral

 

Két héttel később újra kikötünk itt, ezúttal jobbra fordulok. Az öböl túloldalán lévő hegyecskét nézem ki, hogy mindkét oldalról szemügyre vehessem a környéket. Az út eleje unalmas, mielőtt kiérek a belvárosból egy repülőgépbe botlok.

Two weeks later we dock here again, this time I turn right. I look at the hill on the other side of the bay so I can take a look at the area from both sides. The beginning of the road is boring, before I get out of the city center I stumble upon an airplane.

 casa_c101.jpg

Casa C101

A Casa C101 Aviojet csatarepülőt a hetvenes években fejlesztették a spanyolok, a Messerschmidt AG és a Northrop segítségével.
The Casa C101 Aviojet fighter was developed in the 1970s by the Spaniards with the co-operation of Messerschmidt AG and Northrop.


Pár percig főúton tekerek, szokásos koszos út lehangoló környezetben, egyedül egy-két graffitti dobja fel a tájat.
I ride along the main road for a few minutes, a usual dirt road in a depressing environment, only one or two graffiti brighten up the landscape.

 graffitti.jpg

Graffitti

Viszont egyáltalán nem veszélyes, a sofőrők óvatosan, nagy ívben kerülnek ki. Figyelmeztető táblájuk is van!
However it is not dangerous at all, the drivers are careful, passyng by with a correct distance. They also have a warning sign!

 figyelmezteto_tabla.jpg

Figyelmeztető tábla/warning sign

Egy felüljárón keresztezem az autópályát, a GPS okosan egy földútra terel, majd egy kórház mellett elhaladva balra fordulok. Átvágok egy külvárosi negyeden, szemmel láthatóan szegényebb népek lakják . Aztán elkezd az út emelkedni. Egyre visszább kapcsolok a váltón, kényelmes tempóban megyek a kezdődő hőségben, mikor egyszercsak feltűnik mellettem egy másik biciklis. Mire előkapom a zsebemből a telefont már csak a hátát látom.

I cross the highway on an overpass, the GPS smartly guides me to an unpaved road then I turn left after passing a hospital. I ride through a suburban district inhabited by visibly poorer people. Then the road starts to climb. I shift further and further back on the gear, going at a comfortable pace in the starting heat when suddenly another cyclist appears next to me. By the time I get the phone out of my pocket, I can only see the his back.

 egy_pillanat_alatt_lehagyott.jpg

Egy pillanat alatt lehagyott/he left me in a second

Feljebb kis viadukt vezet át az árok felett,
The road leads to a small viaduct up over the moat,

 kis_viadukt.jpg

kis viadukt

ott még látom, de aztán eltűnik a szemem elől. Kár, mert elágazáshoz érek, gyanúm szerint jobra kéne menni, onnan suhan egy biciklis is lefelé, de a telefon győzköd, hogy balra menjek. Onnan is jön egy csapat bringás, oké akkor arra megyünk. A templom pont a két út között van.

I still see him there but then he disappears from my sight. It's a pity because I come to a fork, I suspect I should go right. There's a biker coming down from there, but the phone tells me to go left. A group of bikers is also coming from there, okay then we'll go there. The church is right between the two roads.

 templom_a_dombteton_1.jpg

Templom a dombtetőn/church on the top of the hill

Visszanézek, a viadukt és a temető már jócskán alattam helyezkedik el.
I look back, the viaduct and the cemetery are already well below me.

 varos_es_temeto.jpg

Város és temető/city and cemetery

 

Kétszáz méter után bippel a fülemben a készülék, azt jelenti rossz úton járok. Megnézem, valóban elfelejtettem befordulni egy betonútra.Ez viszont nagyon meredek, biztos erre kell menni?! Mindegy, elindulok felfelé, tolom a gépet. Egy ferfi jön szembe gyalog, kérdezem, hogy ez az út vezet a templomhoz. Mondja hogy igen, de leginkább sziklás, "duro", két kilométer. Pártíz méter után elfogy a beton és ösvénnyé válik az út. Aztán vissza-visszatér a szilárd burkolat, de abban sincs sok köszönet, kerékpározni lehetetlen.

After two hundred meters the phone beeps in my ear which means I'm going the wrong way. I check it, I really forgot to turn onto a concrete road. But it's very steep, surely this is the way to go?! Anyway I'm going up, pushing the bike. A man approaches me on foot, I ask if this road leads to the church. Say yes, but mostly rocky, "duro", two kilometers. After a few dozen meters, the concrete runs out and the road becomes a path. Then the solid pavement comes back again and again, but it's not very good either, it's impossible to ride a bike.

 lehetetlen_kerekparozni.jpg

Lehetetlenség kerékpározni/impossible to cycle

A biciklit hol tolom, hol a vállamra veszem, a hőség kezd beütni. Sokszor megpihenek. Érdekes, pont mikor elfárad az ember és van egy kis árnyék, ott egy kereszt egy képpel!

Whether I push the bike or take it on my shoulder, the heat starts to hit me. I often rest. It's interesting, just when I get tired and there's a little shadow there's a cross with a picture!

 eldugott_kereszt.jpg

Eldugott kereszt/hidden cross

Először golgotára tippelek, de közelebbről megnézve a képeket nem azt a történetet ábrázolják.
At first I guess Calvary, but looking closer at the pictures, they don't depict that story.

 nem_golgota.jpg

Nem golgota/not Calvary

Az úrnak szerencsére nem volt igaza, egy romházat elhagyva

Fortunately, the gentleman was wrong, leaving a ruined house

 kereszt_es_romhaz.jpg

Kereszt és romház/cross and ruined house

már csak párszáz métert kell megtenni és az utolsó lépcsőfokokhoz érek. Az ösvény körülbelül nyolcszáz méter volt csak - bár igen meredek.

I only have to go a few hundred meters and I reach the last steps. The path was only about eight hundred meters - although very steep.

 utolso_lepcsofokok.jpg

Utolsó lépcsőfokok/last steps

A kis út a templom előkertjébe vezet. Béke és nyugalom, sehol egy lélek.
The small road leads to the front garden of the church. Peace and quiet, not a soul anywhere.

 beke_a_hegyteton.jpg

Béke a hegytetőn/peace on the top of the hill

Csak rengeteg macska, övék a világ, mint mindenhol a Mediterránon.
Just lots of cats, they own the world like everywhere in the Mediterranean.

 macska_es_templom.jpg

Macska és templom/cat and church

Visszanézek ahonnan jöttem, itt képtelenség visszamenni. Felfelé még elcipeli az ember a kerékpárt, de lefelé a sziklás talajon lehetetlen.
I look back where I came from, it is impossible to go back here. One can still carry the bike uphill, but it's impossible downhill on the rocky ground.

 itt_lehetetlen_visszamenni.jpg

Itt lehetetlen visszamenni./impossible downhill

A templom zárva, bár valahonnan hangok szűrődnek ki, beszélgetés, edénycsörömpölés. Körbejárok, a látvány vegyes. Egyik oldalon Cartagena és az öböl
The church is closed, although sounds filter out from somewhere, conversation, clinking of dishes. I walk around, the view is mixed. On one side, Cartagena and the bay

 templom_kereszt_cartagena.jpg

Templom, kereszt, Cartagena/church, cross, Cartagena

A másikon kies pusztaság.
On the other is wasteland,

 eleg_puszta.jpg

Elég puszta/wasteland

a harmadikon pedig egy olajfinomító komplexum, a bűzét ide érezni.
and on the third is an oil refinery complex, its stench can be felt here.

 olajfinomito.jpg

olajfinomító/oil refinery

Pár percig nézelődök még, majd a gépocsik által használt úton tíz perc alatt leérek a városba. Ez volt az, amelyiken a gyanúm szzerint mennem kellett volna, de a GPS eltérített. Mindegy, így szebb volt, ha nehezebb is.
I look around for a few more minutes, then I reach the city in ten minutes on the road used by cars. This was the one I suspected I should have taken but the GPS had diverted me. Anyway it was more beautiful this way, even if it was harder.

 haz_miro_stilusban.jpg

Ház Miró stílusban/house in Miró style

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://vizizene.blog.hu/api/trackback/id/tr618203227

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása