vízizene

Megint a vízen vagyok. Az angol és a Disney hajók után most a Silver Wind fedélzetén. Az út a Karib-tengeren és Dél-Európa partjainál vezet. Esténként a koktélbárban zongorázom, napközben a kikötőkben mászkálok. Élmények, benyomások egy bárzongoristától.

Friss topikok

  • tömjénzsolti: Nagyszerű! Már régen hiányoltam az újabb útibeszámolókat és a csodálatosnál csodálatosabb fotókat.... (2018.07.29. 12:57) 2018.02.13. Fort-de-France, Martinique
  • tömjénzsolti: Érdekesek és informatívak a képek,jó a tájékoztató összekötő írás is, várom a folytatást. (2018.04.15. 10:32) Szentpétervár (3. rész)
  • Zsomatograf: Hello! Eltűnt a Szentpétervár 1. része. :-O Mondjuk a Feedly becachelte, így ott meg tudtam nézni... (2018.02.20. 08:42) Szentpétervár ízelítő
  • Kis ember: @luxusMátéslusszkulcs: Az útnak vége, de nemsokára jön a következő. És ígérem, hogy befejezem az ... (2018.01.24. 11:33) 2017.07.27. Visby, Gotland
  • Csöre: wow!Hűha!Hajjajjaj!Meg se tudok szólalni! És a ti hajótok "csak" olyan böhöm nagy volt??? Azért az... (2017.11.18. 15:18) 2012. december 17. Panama-csatorna

Linkblog

Megint a vízen vagyok. Az angol és a Disney hajók után most a Silver Wind fedélzetén. Az út a Karib-tengeren és Dél-Európa partjainál vezet. Esténként a koktélbárban zongorázom, napközben a kikötőkben mászkálok. Élmények, benyomások egy bárzongoristától.

AZ ÚTVONAL

Hogy merre járok, az https://www.icruise.com/ships/silversea-cruises-silver-wind-cruise-itineraries.html oldalon lehet megnézni

2010. június 23. Cadiz

2010.06.26. 23:40 :: Kis ember

Cadiz jó hely!

 

Cadiz azért is jó hely, mert jópofa helyre épült. Tulajdonképpen egy félsziget, de csak egy igen keskeny földsáv köti össze a szárazfölddel.A mérete pont akkora, hogy egy helyes kis város teljesen betölti. Ráadásul nem sík, így még izgalmasabb. A hajóról a 14. emeletről átlátni a város felett.

 

 

 katedrális 1

 

Mi is tengeren vagyunk, a másik oldalon is a tenger látszódik. A várost egyébként uralja a katedrális, Spanyolország lévén ez nem is meglepő. Mindenhonnan jól látszódik, ez a kép pl. a másik oldalról készült:

 

 

katedrális 2

 

Közelről is gyönyörű.

 

 

 

 

 

 

katedrális 3

 

 

 

 

Azért vannak olyanok, akik némileg kritikus szemmel nézik az egyházat.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

kritika

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Cadiz azért is jó hely, mert egyetemi város. Különböző helyeken mindig valamiféle fakultásra, kollégiumra vagy campusra bukkanunk. Ezért aztán teli van fiatalokkal, helyesek, aranyosak, a lányok (ebben a korban még) szépek, a fiúk igazi szívtiprók. Minden teli van kis kávézókkal, nagyon hangulatosak, 8-10 személyes kis helyek, derékmagasságig fölcsempézve.

 

 

 

kis kávézó

 

Kávé és az elmaradhatatlan tapas a kínálatuk. Szinte mindegyik olyan, hogy van egy-két ajtaja, természetesen nyitva, ahova ki lehet ülni. Félig bent van így az ember, félig kinn.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

kis kávézó 2

 

Az utcák keskenyek, hangulatosak.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

szűk utcácskák

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hogyan közlekednek? A város körül van egy 2 x 1 sávos út, körbe lehet menni. Egy pár utcába be lehet hajtani, de csak a helyi lakosok ismerik ki magukat, mert mindegyik máshonnan egyirányú, én nem találtam benne logikát. Szerencsére biciklivel voltam, így nem zavartattam magam, arra mentem, amerre jólesett. Ha szembejött egy autó, behúzódtam egy résbe. Kicsit úgy éreztem magam, mint az gigérő fű c. gyerekfilmben, mikor a kereszteződés mind a négy sarkára felszerelik a behajtani tilos táblát. Csak az a szép zöld gyep! Az fog nekem hiányozni. A gyep.

 

Ahová be lehet hajtani, ott közös közlekedés van. Nincs külön járda és úttest, hanem mindenki egy platformon közlekedik.

 

 

 

közös közlekedés az egész belvárosban

 

Az autósok nagyon lassan hajtanak, udvariasak. A biciklist alig előzik meg, igaz, komolyabb hely sem lenne. Sok utcába abszolút nem lehet behajtani. Ezért eztán mindenki, akinek dolga van ott, gyalog jár. Vízvezetékszerelő, asztalos, ügyvéd, vadakat terelő juhász. A holmit kis kézikocsikon viszik, a hölgyek mind gurulós bevásárlószatyorral, egszerűbb nevén banyatankkal nyomják.

 

 

 

 

 

banyatankok

 

Ha építkezni kell (márpedig állandóan felújítanak) akkor egyszerűen lezárják az adott utcát és egy teherautó benn áll.

 

 

 

Cadiz azért is jó hely, mert mindent elkövetnek, hogy hangulatos legyen. Az úttest profin kirakva macskakővel, a házak legnagyobb része renovált, tisztaság van mindenhol. Ha éppen nincs elég fa, akkor kifeszítenek egy vásznat, hogy az utca árnyékos maradjon.

 

 

árnyék

 

A kapualjak, a kapualjakat nem lehet megunni. Mindegyik másfajta csempével van feldíszítve, a rácsok csodaszép kovácsoltvasból.

 

 

 

 

 

 

tipikus spanyol kapualj

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Gondolom valamiféle hőcsapda szerepe lehet, mert kellemesen hűvös volt benn. Az egyik ilyen nyitva volt, bementem és egy klasszikus mediterrán udvarocskát láttam – az előtérben összegányolt víz- és elektromos órákkal.

 

 

 

mediterrán udvar vízórákkal

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dee, aki a hajón a mi személyzeti ügyeinket intézi, annyira rendes volt velem, hogy vettem neki virágot. A posta előtti téren van egy egy virágpiac. Kis időbe telt, míg elmagyaráztam spanyolul, hogy egy hölgynek (mujer) szeretnék virágot (flores) venni, de nem azért, mert szerelmes vagyok (amor), hanem tiszteletből (mutattam, mint egy spanyol grand a tisztelet jelét). Bár én nem beszélek spanyolul, a sok tangó dalszöveg segített. Még amit el tudtam volna mondani, a a szív (corazón) meg az ének (canción), mert ezek minden valamirevaló tangóban szerepelnek. De így is dűlőre jutottunk és nevetségesen olcsón vettem gyönyörű virágokat. Az eladónő volt olyan kedves és a hátizsákomhoz kötötte, nehogy leessenek.

 

 

virágpiac

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Cadiz azért is jó hely, mert mindig jó idő van. Sokszor voltam már itt, ez szokott lenni az egyik olyan kikötő, ahol a nagyhajók kikötnek, hogy lendületet vegyenek a kétnapos átkeléshez a Biscayai-öblön. Ahol éppen most hajózunk és szokás szerint hullámzik. Télen is kellmes 15-16 fok van, és most, nyáron is elviselhető a hőség, mert a tenger felől (azaz mindenhonnan) fúj a friss szél.

 

 

Cadiz, tengerpart

 

 

 

 

 

 

 

A kép közepén az a fekete izé egy szemetes. Épp akkor üríthették őket, mert mindegyik üres volt a környéken és a szél kifújta a helyéről. Az egyik a frászt hozta rám, mikor egy sarkon befordulva pont fejmagasságban zörögni kezdett, én meg azt hittem, most üt el valami.

 

A tengerbe ben yúlva helyezkedik el egy erőd, ezt sajnos nem lehetett meglátogatni, mert éppen felújították. Persze ezt csak akkor lehetett tudni, mikor már az ember kigyalogolt egy fél kilométert. Még szerencse, hogy és csak kisuhantam, egyik irányba még a hátszél is segített. Igaz, másik irányba inkább akadályozott, de akkor meg legalább hűtött.

 

 

erőd a tengeren

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bizony, azért a szél ellenére jó meleg volt. Volt is olyan, aki a sziesztáját korábban megkezdte és lepihent egy szökőkútnál.

 

 

 

 

 

pihenő a szökőkútnál

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Egyébként az egész város teli van szökőkutakkal és szobrokkal. A szobrok nem kinyilatkoztatások, nem megfélemlíteni vagy tiszteletet parancsolni akarnak, hanem emberi léptékűek.

 

 

szobrok emberi léptékkel

 

 

Ami még nagyon tetszett, hogy az utcanévtáblákat szép kerámiából csinálják. Nem ám egy egyszerű kis fémtáblát csavaroznak fel a a fealra – igaz ez utóbbiakat, ahogy változik a politikai széljárás könnyebb lecserelni. Hogy nézne már ki a fal pl. az Andrássy úton annyi névcsere után?

 

 

 

 

utcanévtábla

 

Összegezve: Cadiz jó hely, mindenkinek csak ajánlani tudom!

 

komment

Címkék: hajó cadiz bárzongorista vízizene

A bejegyzés trackback címe:

https://vizizene.blog.hu/api/trackback/id/tr252112606

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

sajtosbrokkoli · http://kajapiazongora.blog.hu/ 2010.06.28. 12:36:15

Bien Hecho! Ügyes voltál!

Quiero comprar flores a una senorita, pero ne porque estoy enamorada sino por respeto.

Cádiz es un buen lugar!

Kis ember 2010.06.28. 14:37:13

@sajtosbrokkoli:
Á, ez így nem izgalmas. :))

bonnie · http://bonnie.freeblog.hu 2010.06.29. 11:53:38

ez a város lehet az empamo rémálma :)
süti beállítások módosítása