vízizene

Megint a vízen vagyok. Az angol és a Disney hajók után most a Silver Wind fedélzetén. Az út a Karib-tengeren és Dél-Európa partjainál vezet. Esténként a koktélbárban zongorázom, napközben a kikötőkben mászkálok. Élmények, benyomások egy bárzongoristától.

Friss topikok

  • tömjénzsolti: Nagyszerű! Már régen hiányoltam az újabb útibeszámolókat és a csodálatosnál csodálatosabb fotókat.... (2018.07.29. 12:57) 2018.02.13. Fort-de-France, Martinique
  • tömjénzsolti: Érdekesek és informatívak a képek,jó a tájékoztató összekötő írás is, várom a folytatást. (2018.04.15. 10:32) Szentpétervár (3. rész)
  • Zsomatograf: Hello! Eltűnt a Szentpétervár 1. része. :-O Mondjuk a Feedly becachelte, így ott meg tudtam nézni... (2018.02.20. 08:42) Szentpétervár ízelítő
  • Kis ember: @luxusMátéslusszkulcs: Az útnak vége, de nemsokára jön a következő. És ígérem, hogy befejezem az ... (2018.01.24. 11:33) 2017.07.27. Visby, Gotland
  • Csöre: wow!Hűha!Hajjajjaj!Meg se tudok szólalni! És a ti hajótok "csak" olyan böhöm nagy volt??? Azért az... (2017.11.18. 15:18) 2012. december 17. Panama-csatorna

Linkblog

Megint a vízen vagyok. Az angol és a Disney hajók után most a Silver Wind fedélzetén. Az út a Karib-tengeren és Dél-Európa partjainál vezet. Esténként a koktélbárban zongorázom, napközben a kikötőkben mászkálok. Élmények, benyomások egy bárzongoristától.

AZ ÚTVONAL

Hogy merre járok, az https://www.icruise.com/ships/silversea-cruises-silver-wind-cruise-itineraries.html oldalon lehet megnézni

2014. április19. A tengeren, kubai menekültek

2014.04.23. 17:32 :: Kis ember

 

2014. április19. A tengeren, kubai menekültek

 

Az illegális bevándorlás Amerika földjére mindig is nagy gondot jelentett.

Kérdezzék csak meg az indiánokat!

 

Most, hogy sokat járunk Kuba és az Egyesült Államok partjai között, többször találkozunk kubai menekültekkel. A múltkori úton sötétedéskor, a mostanin kora reggel láttuk őket. Hajónknak ilyenkor törvény által előírt kötelessége a segítségét felajánlani. Amennyiben nem szorulnak rá, akkor is megállunk és szemmel tartjuk őket, míg az amerikai parti őrség hajója meg nem érkezik. Szerencsétlen bátor emberek lélekvesztőkön, ócska tutajokon próbálják megtenni a Kuba és Key West közötti 90 mérföldes távot.

bátrak.jpg 

Bátrak

 

Ez a szakasz elég forgalmas, így nem csak a hatóságokat, hanem a többi óceánjárót is igyekeznek elkerülni. A törvények szerint ugyanis ha egy kubai állampolgár szárazra teszi a lábát, azaz eléri az Egyesült Államokat, akkor maradhat, ellenkező esetben visszatoloncolják Kubába. Állítólag van egy ilyen megállapodás, hogyha az amerikaiak küldik vissza, akkor nem kerülnek börtönbe, ha a kubaiak találják meg, akkor igen. Hogy aztán ezt ki ellenőrzi, nem tudom. Mindenképpen szomorú. Ezekben a tutajokban gyakran annyian vannak, hogy egy rossz mozdulattól felborulhat.

 

sokan egy csónakban.jpg 

sokan egy csónakban

 

Az esti találkozást nem tudtam megörökíteni, mert dolgoztam, csak a végén sikerült egy pár képet lőnöm a telefonnal, de most reggel a kapitány bemondta, hogy megállunk, mert egy csónak sodródik a vízen. Azonnal fölrohantam a negyedikre a fényképezővel.

A semmi közepén lebegett a gumitutaj, benne 16 kétségbeesett emberrel.

a semmi közepén.jpg

a semmi közepén

Mert mi más szoríthat rá embereket, mint a kétségbeesés, hogy otthonukat, családjukat hátrahagyva nekiinduljanak a félelmetes tengernek, sokszor motor nélkül, csak egy pár evezővel, kitéve magukat az áramlatok játékának.

 

nincs motor, csak evezők.jpg

nincs motor, csak evezők

Holmijuk semmi, egy-két nejlonzsákba pakolva kevéske ruha, egy kis ivóvíz, étel.

Az otthoni szárazföldi patkányok kedvéért: amikor a tenger „nyugodt”, akkor sem olyan, mint a Balaton tükörsima vize, az nagyon ritka. Állandóan hullámzik, mozog, az áramlatok ide-oda sodorják a tehetetlen tárgyakat. Mikor a kisebbik costguard hajó mellénk állt, bizony legalább öt perces manőver volt, hogy biztonságosan meg tudja közelíteni a hajónk oldalán kinyitott platformot.

 

nehéz a nagy hullámok miatt.jpg

nehéz a nagy hullámok miatt

 

csatlakozik a kisebbik costguard hajó.jpg

 csatlakozik a kisebb Costguard hajó

 

Ez a kép a negyedikről készült, tízemeletes hajónk alsó harmadából. Most, este, miközben ezeket a sorokat írom ugyanitt, a negyediken elöl, teljes gőzzel haladunk Cozumel felé, a nyugodt tenger hullámai állandó zúgást és kis taszításokat jelentenek ennek a 83.000 tonnás monstrumnak. Az ég enyhén felhős, a korláton túl a teljes, fekete sötétség, a horizontot, ezt a vékony csíkot tenger és ég között csak a szememet sokáig meresztve láthatom.

És ennek vágnak neki ezek az emberek! A legtöbb utas itt ezt nem érti, de mi, akik éltünk a vasfüggöny idején, emlékezhetünk arra a börtön-érzésre, arra a szabadulni vágyásra, mely arra késztetett embereket, hogy gyakran az életüket is kockára téve próbáljanak nyugatra szökni.

A kisebbik csónakban hatan szorongtak, mikor kezdett rájuk sötétedni. Őket felvettük a fedélzetre, de egyikük annyira nem akart „fogságba esni”, hogy beugrott a tengerbe. Mégis mit képzelt? Hogy elúszik Floridáig? Mikor a parti őrség csónakjába beszállnak, átvizsgálják őket.

 

vizsgálják az egyik kubait.jpg

vizsgálják az egyik kubait

 

Mindegyikre mentőmellényt adnak, majd visszaviszik őket Guantanamóra, onnan pedig kubai területre.

 

menekültek a fedélzeten.jpg

menekültek a fedélzeten

 

A reggeli menekülteknél nem volt szükség rá, hogy a fedélzetre vegyük őket. Csak megálltunk és vártuk, hogy megérkezzék a parti őrség.

 

érkezik a parti őrség.jpg

érkezik a parti őrség

 

Hamarosan fel is tűnt a gyors kishajó.

 

a parti őrség hajója hasítja a vizet, a sirály pedig a levegőt.jpg 

a parti őrség hajója hasítja a vizet, a sirály pedig a levegőt

 

Épp nincs a helyén a fedélzeti gépágyú.

 

Egyesült Államok parti őrség.jpg

Egyesült Államok parti őrség

 

Az arányok érzékeltetésére álljon itt egy kép, még a múltkor készítettem Nassauban. A HMS Bahamas őrhajó, mely akkora, mint egy parti őrség hajó, így aránylik a Disney Dreamhez:

 

arányok.jpg

arányok

 

A csónak közelébe érve lelassított, egy komolyabb hullám felboríthatta volna az agyonterhelt jószágot.

 

közelednek a csónakhoz.jpg

közelítenek a csónakhoz

 

Mikor már egész közel értek, a parti őrség emberei is csónakba szálltak

csónakba szálltak.jpg

csónakba szálltak

és azzal mentek rá a kubaiakra

 

két csónak, egy hajó.jpg

két csónak, egy hajó

 

A hajó közben oldalról fedezte őket.

 

közben vigyáz.jpg

közben figyel

 

A Disney Wonder közben előkelő indolenciával álldogált. Mikor a parti őrség megadta az engedélyt, méltóságteljesen elindultunk, majd teljes gőzre kapcsoltunk, hogy behozzuk a késést. Pár perc múlva már csak pici pontok voltak a csónakok és a parti őrség hajója a roppant tengeren.

picinyek.jpg

picinyek

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

3 komment

Címkék: bárzongorista vízizene barzongorista.eu pecsibalazs.hu Disney Wonder kubai menekültek U.S. Cost Guard csónak a vízen

A bejegyzés trackback címe:

https://vizizene.blog.hu/api/trackback/id/tr726072300

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Lotterfeld Boholy · http://www.boholy.blog.hu 2014.12.15. 20:42:26

bocs az offtopicért, de valami gond lehet, mert válaszoltam a leveledre, de csak valami hibaüzenet jött vissza. próbálj megkeresni az fb-n, vagy itt: b.lotterfeld (kukac) gmail (pont) com.

keeper1 2015.06.02. 23:18:53

Uram,
Miért a hosszú szünet?

beho 2015.06.23. 18:20:30

Nem Uram, csak drága kis ember!
Lesz még mit olvasnunk?
süti beállítások módosítása