vízizene

Megint a vízen vagyok. Az angol és a Disney hajók után most a Silver Wind fedélzetén. Az út a Karib-tengeren és Dél-Európa partjainál vezet. Esténként a koktélbárban zongorázom, napközben a kikötőkben mászkálok. Élmények, benyomások egy bárzongoristától.

Friss topikok

  • tömjénzsolti: Nagyszerű! Már régen hiányoltam az újabb útibeszámolókat és a csodálatosnál csodálatosabb fotókat.... (2018.07.29. 12:57) 2018.02.13. Fort-de-France, Martinique
  • tömjénzsolti: Érdekesek és informatívak a képek,jó a tájékoztató összekötő írás is, várom a folytatást. (2018.04.15. 10:32) Szentpétervár (3. rész)
  • Zsomatograf: Hello! Eltűnt a Szentpétervár 1. része. :-O Mondjuk a Feedly becachelte, így ott meg tudtam nézni... (2018.02.20. 08:42) Szentpétervár ízelítő
  • Kis ember: @luxusMátéslusszkulcs: Az útnak vége, de nemsokára jön a következő. És ígérem, hogy befejezem az ... (2018.01.24. 11:33) 2017.07.27. Visby, Gotland
  • Csöre: wow!Hűha!Hajjajjaj!Meg se tudok szólalni! És a ti hajótok "csak" olyan böhöm nagy volt??? Azért az... (2017.11.18. 15:18) 2012. december 17. Panama-csatorna

Linkblog

Megint a vízen vagyok. Az angol és a Disney hajók után most a Silver Wind fedélzetén. Az út a Karib-tengeren és Dél-Európa partjainál vezet. Esténként a koktélbárban zongorázom, napközben a kikötőkben mászkálok. Élmények, benyomások egy bárzongoristától.

AZ ÚTVONAL

Hogy merre járok, az https://www.icruise.com/ships/silversea-cruises-silver-wind-cruise-itineraries.html oldalon lehet megnézni

2012. január 7.

2012.01.07. 22:22 :: Kis ember

“Nincs hova futni

a világ utolér”

Hobo



A mai blogbejegyzésem – remélem kivételes eset – aktuálpolitikai jellegű lesz.



Nagyon nem szerettem volna ezen a blogon politikával, pontosabban aktuálpolitikával foglalkozni. Eddig nem is tettem, holott az utóbbi időben az otthoniakkal való beszélgetésem egy része is elment ebbe az irányba, ami azért furcsa, mert engem jobban érdekel, hogy jól eszik-e a kutya (naná hogy jól, melyik kutya nem eszik jól, de azért jólesik hallani), milyen volt, amikor Sanyi,a ló kiharapott egy darabot a sövényből a telken, mi a baja a barátomnak, mit mondott a szomszéd.. De hát úgy látszik ilyen otthon a közhangulat. Ami nem jó, mert azt jelzi, valahol baj van. Olyan ez, mint a hasfájás: ha nincs, eszébe sem jut az embernek, ha van, akkor sokat beszél róla.



Most viszont történt valami, ami engem is érint. A kormány (most éppen) azt találta ki, hogy aki március 31-ig nem lép vissza az állami szektorba a magánnyugdíjpénztárból, az utána már csak 75 % nyugdíjra lesz jogosult, annak ellenére, hogy az egész járulékot az államiba fizeti. Nos én nem lépek át és ennek három oka is van.



Először is nem leszek addig otthon. Nem tudom, ha – feltéve de meg nem engedve – szeretnék visszalépni, hogyan tegyem. Nem találtak meg eddig, se e-mailben, se telefonon, de még levélben otthon sem. Érdekes, ha valami adót, illetéket kell befizetnem, rögtön tudják hol lakom, de most nem. Interneten kutakodnom igen drága és bonyolult lenne. Ha feltételezem, hogy ugyanolyan nehézkes most az ügy intézése, mint amikor személyesen kellett megjelennem és nyilatkoznom, hogy maradok, akkor pedig semmi esélyem, még ha ki is fizetném azt a kb. 200.000 forintot, amibe a repülőjegy kerül. Elképzelem a beszélgetést a főnököm és közöttem:

- Natalie, kellene egy hét szabadság, mert haza kell mennem.

- Jaj istenem, dear, csak nincs valami komoly baj otthon?

- Nem családi ok, nyilatkoznom kell a magánnyugdíjpénztáram ügyében.

- Öööö... (egy perc csend, míg megemészti) Nem lehetne telefonon, vagy levélben?

- Nem kedvesem, már tavaly is oda kellett mennem személyesen, mikor azt szerettem volna, hogy ne változzon meg a szerződésem és sorba kellett állnom.

- (Hosszabb csend) Hogy ne változzon meg?

- Igen.

- Nos, Bo-lash, sajnos nem tudunk egy hétig nélkülözni. Három esküvőnk lesz és pont most váltunk duót. Sajnálom

- Én is sajnálom Natalie





Másodszor, úriember nem módosítgat szerződést anélkül, hogy megkérdezné a másik felet. Első hajós útjaimon nem volt szerződésem az angol ügynökkel. Gentlmen's agreement-et kötöttünk, azaz bíztunk egymás szavában. Én maradtam a hajón akkor is, mikor a nyolc nap alatt századszor fogadtam szent esküvéssel magamnak, csak egyszer érjek szilárd talajra, soha a lábamat nem teszem hajóra, mert ez mozog! És az óceánon nincs egy pont, amibe az ember szeme belekapaszkodna, így aztán a gyomra sem marad a helyén. Mindegy, megígértem, hát maradok, hozzászoktam, a tengeribetegség meg fogyókúrának sem volt rossz, de ami a legfontosabb, hogy megmaradt a bizalom. Az ügynök tényleg szerzett további munkákat, és ő is jól járt velem. Mert mindkettem betartottuk amit ígértünk, tudtuk, számíthatunk egymásra. Az angol hajókon a személyzeti részlegen sok helyen nagybetűkkel ki van írva: “keep your promises”! Tartsd meg, amit ígértél! Mert ettől működik a rendszer.

Tavaly egyszer már megállapodunk ezzel a kormánnyal, mit teszünk. Megígérték, hogy 14 hónapig nem a pénztárba kapják a maradók a nyugdíjpénzt, de utána igen. Ezt most egyoldalúan módosították. Innentől fogva nincs többé bizalom, mint ahogy az ügynök sem szerződtetett volna újra engem. Most már mondhat bármit a miniszterelnök, a pénzügyminiszter, nem fogom neki elhinni. Mint mondtam, úriember nem módosítgat egyeztetés nélkül. És főleg nem ad ilyen határidőket. Ha mindenképpen változtatni akar, tegye úgy, hogy ne okozzon gondot, adjon időt, hogy az ember felkészülhessen. Ha valakinek pénzre van szüksége, de toporzékol, hogy azonnal kell, az nekem gyanús. Nem gondolkodott előre? Miért higgyem el azt, amit most mondanak, ha azt sem tartották be, amit tavaly mondtak?





A harmadik okom pedig az idő. Ha minden jól megy és megérem, akkor huszonkilenc év múlva leszek nyugdíjas. Majdnem harminc év! Mondjon nekem valaki ebben a kis hazában harminc olyan évet, mikor nem fordult meg a világ a feje tetejéről a talpára! Huszonkilenc évvel ezelőtt jelent meg Cseh Tamás-Bereményi Géza hangjátéka, a Frontátvonulás. Melyben Vizi és Ecsédi, a két tenni akaró, tehetséges barát megpróbál cselekedni. Hiába jön Sas elvtárs a maga pártállami kételyeivel (vagy... azt akarják, hogy Karvaly elvtárs foglalkozzon az ügyükkel? Mert kezd már odáig duzzadozni az akta!), hiába jönnek a pályaudvari lakók a pesszimizmusukkal, hiába látja Vizi az apja sorsát, ők mégis bíznak és mozdulnának. De nem tudnak. Minden pang. Aki élt akkor, az tudja miről beszélek: úgy tűnt az a rendszer örök, megmozdíthatatlan. Nem volt az. Azt hitték, amit akkor mondanak, azt kőbe lehet vésni. Nem lehetett. Emlékszik valaki, mik történtek huszonkilenc évvel ezelőtt?



Csak pár esemény:



1983. március 8. – Ronald Reagan a Szovjetuniót a „gonosz birodalmának“ titulálja.



1983. márc. 25. Forgalomba hozzák az 1000 Ft-os bankjegyet (ha jól emlékszem zöld volt és Bartók volt rajta, addig a – nekünk gyerekeknek hihetetlen kincset érő – lilahasú Ady ötszázas volt a legnagyobb bankjegy).


1983. jún. 14. Todor Zsivkov, a Bolgár Kommunista Párt Központi Bizottságának főtitkára Magyarországra látogat.



1983. június 26. – Megalakul a Dolly Roll együttes. (Szörny, szörny, szörny, hullámszörny!) :)



1983. jún. 28. Hét szocialista ország pártvezetoinek találkozója Moszkvában, a téma: az aggasztó nemzetközi helyzet.



1983 november 10. – A Microsoft kiadja a Windows-t, ami az MS-DOS bővítése volt egy grafikus felülettel (szigorúan fekete-zöld vagy fekete -sárga képernyőn).



1983. dec. 20. Fáklyás felvonulást rendeznek Budapesten az amerikai (Pershing?) rakéták telepítése ellen.



Mindez ma már – szerencsére – történelem.



Emlékszik valaki, ki volt akkor a pénzügyminiszter? Ha jól emlékszem Fekete (?) Lászlónak (???) hívták, de a google nem adja ki az első két oldalon. Mi volt a programja a pártnak? Melyik ígéretük, szavuk érvényes ma is? Ha húszezer bányász most azt mondaná, nekik Kádár elvtárs személyesen ígérte meg, hogy az eocénprogramban résztvevő vájárok kiemelt nyugdíjat kapnak életük végéig, mit válaszolnánk nekik? Hogy igazuk van, jár, bár nincs pénz a kasszában?



Sic transit gloria mundi.



Pedig Kádárék jóval nagyobb kaliberű gazemberek voltak, mint a mostaniak.





Úgyhogy én úgy döntöttem, maradok (mert jó lesz nekem itt). Kedves pénzügyminiszter úr, ne tessék fenyegetőzni! A politikusok – ellentétben a művészekkel – általában csak a rövidtávú memóriában foglalnak helyet. Nem fogok az ön szavában bízni, ha nem haragszik. Ön túlságosan is percemberke ahhoz, hogy az én jövőmet megpróbálja meghatározni.


Disney Park, kihalt állatok részleg 

komment

Címkék: disney dream magánnyugdíjpénztár coctail matolcsy pianist bárzongorista pecsibalazs.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://vizizene.blog.hu/api/trackback/id/tr983527473

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Évamama 2012.01.08. 21:56:51

Hát drága sziveim- mondaná Hofi-emlékezzünk! Ismét férjhez mentem...1983 nyarán mutatták be az István a királyt-ahol a Király dombon a Városligetben már elég nagy hassal néztem végig-máig is az akkor bennem levő baba kedvence, mindjárt Jockey után. Az Express utazási iroda megrendezte a Balaton átúszást, ahol az említett okok miatt nem vettem részt. Akkor 8 éved fiam már egyedül járt iskolába, mert forgalom hál Istennek nem volt a Tisztviselő telepen, a lányom meg már nagyon unta a kisérgetést. Említett fiam többször is leesett az udvarunkon levő fákról, amikor is a Heim Pál kórház orvosa azt találta mondani, hogy talán bérletet vettünk oda? Anyám abban az évben lett 70 éves, és ünnepélyesen nyugdíjba vonult, és elbeszélése szerint megkezdte életének legvidámabb korszakát.Belépett a Liszt Ferenc társaságba, és mivel Liszt meglehetősen sokat utazott, ennek a társaságnak ez volt az alibija az utazásszervezéshez. De jól sikerültek az utak.Hirtelen ennyi jutott eszembe erről az évről.

beho 2012.01.17. 20:55:38

Szivemből szóltál Balázs! Érzem: mennyire bánod, hogy nem lehetsz sokakkal szombaton:
Az egész ország megmozdult. A vidékiek autóbuszokat szerveznek. Úgy néz ki, hogy rengetegen leszünk. Legyünk is, mert ki kell állni a síkra hazánk, az általunk választott kormány, a magyar szuverenitás védelmében. És ne kerteljünk, ki kell állni Orbán Viktorért is. Mi akartuk őt miniszterelnöknek, s ő pontosan azt teszi, amit a kétharmados többség elvárt tőle. Büszkék vagyunk rá és társaira, és nem hagyjuk, hogy idegen erők ettől minket eltántorítsanak. A mi választásunkba ne legyen beleszólása se bankárnak, se politikusnak, se bármilyen egyéb hatalomnak, se útszéli fröcsögőknek.

Szeretnék ezúttal részletesebb tájékoztatást adni a dolgok állásáról, hiszen csodálatos sebességgel alakul minden.
Ma voltam a rendőrségen, ahol nagyon szívélyesen fogadtak és tüzetesen elmagyaráztak a tudnivalókat. Mivel én jelentettem be még kedden délelőtt (a felhívás közzététele előtt, nehogy valakik rászervezzenek) a békemenetet, így lettem életemben először főszervező is, de szerencsére ez csak a kezdeményezés felelősségét illetően egyszemélyes, mert már most is sokan vagyunk, akik egyet akarunk, de még többen leszünk.
A rendőrségen tisztáztuk a programot. Eszerint 21-én szombaton délután 3 órától lehet gyülekezni a Hősök terén, lehetőleg úgy, hogy a sokaság ne lógjon ki a Dózsa György útra s ne zavarja a forgalmat. Délután négykor indulunk. Végigmegyünk az Andrássy úton, befordulunk a Bajcsy-Zsillinszky útra, majd onnan balra az Alkotmány utcába, aminek a végén elérjük a Kossuth teret. Ez körülbelül másfél órás séta lesz, vagyis - figyelembe véve a tömeg eleje és vége közötti időkülönbséget - legkésőbb hét órára a rendezvény véget ér.
A menet itt eléri célját: a lánckordonon kívül, a villamossíneket nem zavarva, elhelyezzük a meggyújtott mécseseket, majd szépen hazatérünk.
Sem az induláskor, sem az érkezéskor nem lesz beszéd. Nem kell. Tudunk mi mindent. És most mi leszünk a főszereplők: a csendes, de elszánt tömeg. Többet mond majd ez a menetelés mindennél.

Menet közben énekelni azonban szabad, sőt ajánlatos. Jó volna, ha minél több zenekar is csatlakozna hozzánk, akik eloszolva a tömegben - mert most már biztos, hogy sokan leszünk - a sétálva zenéléssel teremtenének jó hangulatot.

Kiket várunk? Mindenkit, akinek fontos Magyarország, jövője, fontos hazánk függetlensége és boldogulása, aki igazságtalannak tartja azt a nemzetközi lejáratókampányt, ami most ellenünk folyik.

Kiket nem várunk? A gyűlölködőket, a kötekedőket, az őrülteket. De ne féljünk, ők nem is jönnek el, mert ez a fajta nem szereti a sokaságot, csak azt, ha ő van fölényben. S ha mégis megjelenik egy-kettő? A rendezők majd szépen arrébb tessékelik őket.

Mit hozzanak a felvonulók? Zászlót. Mécsest. Sokaknak van olyan táblájuk, amin településük, szűkebb pátriájuk neve olvasható. Azt feltétlenül hozzák el! Öltözzenek rétegesen és melegen. Jó erős és meleg cipőt húzzanak! Nagy valószínűséggel akkor még mindig ez a bolondos, szeszélyes áprilisi tél fogad. De ez legyen a legnagyobb gond.

Most érkezett a hír, hogy hagyományőrző lovas huszárok is jönnének, kérdezik, hányan legyenek. Hát, legyenek minél többen! Micsoda remek gondolat! Jöjjenek a hagyományőrző huszár- és egyéb bandériumok! Jöjjenek az íjászok is! Lóháton vagy gyalog. Jöjjenek a tánccsoportok, jöjjenek a gazdák, akik már egyszer megismertették a világgal a magyar virtust a Gazdák Terén.

Valami nagy és szép dolog alakul itt...Bencsik András

Paeonia 2012.01.18. 14:38:39

Hetényi István volt a pénzügyminiszter akkor, (aztán '86-ban kirúgták, mert értett ahhoz amit csinált).
Fekete János az MNB elnöke volt, ismertebb a neve, azért keverhetted össze.

Az előző komment, amit a "beho" nevű felhasználó írt be ide, AZ BIZTOS HOGY IDE SZÓL???
Szerintem baromira eltévedt szerencsétlen!
Húh, felment a vérnyomásom.

beho 2012.01.18. 17:41:23

@Paeonia: akkor olvasd el lassabban az első két sort

Kis ember 2012.01.18. 22:52:10

Nahát!

Csak nem az igazi Bencsik Andráshoz van szerencsém személyesen?

Kedves András! Örülök, ha szívedből szólhattam, bizony én mindig őszinte ember voltam, ordítottam, toporzékoltam. (Te, mint a Népszabadság - a magyar Pravda, a kommunista párt hivatalos szócsöve - "Pártélet" c. rovatának egykori munkatársa, biztosan tudod, hogy ezt nagy proletárköltőnk, József Attila mondta).

Örömömbe azonban némi üröm is vegyül. Azt hiszem, teljesen félreértetted szavaimat. Írásom nem a tüntetésről szól. De engedve az olcsó trükködnek egy pár szó a felvonulásról: NEM bánom, hogy nem lehetek ott ezen a tüntetésen. Bár én annak a rendszernek, melynek te hű kiszolgálója voltál csak a végét kaptam el, emlékszem még a május elsejei felvonulásokra, a kikelet és a hazaszeretet ünnepére. Mikor a Dózsa György útra "ki kelet" vonulni pedig mindenki "haza szeretet" volna menni. Ezek árnyékában - és ez lehet, hogy csak az én személyes rossz érzésem - minden kormányzó párt melletti tüntetés visszatetszést szül. Amíg a kormány működését ellenzők nem ragadtatják magát köztörvényes és az hétköznapi ember számára veszélyes cselekedetekre (nem gyújtogatnak, nem fosztogatnak) a magamfajta békés polgár úgy gondolja, hogy a kormánynak tenni kell a dolgát, mégpedig választói legnagyobb megelégedésére, utcai rendezvények nélkül. Mint örök ellenzéki és lázadó természetesen minden kormányellenes tüntetést helyeslek (most és minden időben), hiszen az istenadta népet megilleti a morgás joga. De MELLETTE? Jól megtanultad a leckét az MSZMP hivatalos pártlapjánál. Vagy te csak azért nyaltad a kommunista hatalom seggét, mert aranyeret akartál neki okozni?

Nem törlöm ki a reklámodat amit ide bemásoltál lelkesen, mint álamfő a bolgár tanulmányt, hadd lássa mindenki, hogy a Demokrata c. újság alapító-főszerkesztője, a Magyar Gárda alapítója vagy funkcionális analfabéta, vagy csak szimplán gerinctelen. Más magyarázatot nem látok arra, hogy úgy próbálja beállítani a szavaimat, mint aki ezzel (vagy éppen bármelyik) kormánnyal egyetért.

Szóval kedves András, ha bármilyen jellegű nem politikai hozzászólásod van, szíves örömest veszem a blogomon. De egy olyan embertől, aki végigjárta a politikai paletta összes színárnyalatát, attól nem tűrök itt meg több ilyen jellegű kommentet. Hidd el, egyikünk sem fog látványos fordulatot tenni. Én azért nem, mert sosem tettem ilyet, te pedig azért nem, mert már nincs hova.

Paeonia 2012.01.19. 09:48:14

@beho: Elolvastam újra, ahogy kérted. És???

Kis embert éppen most keresik a Tilos rádiósok, akik szeretnék a véleményét hallani a hajókatasztrófával kapcsolatban.

Az ő gondolkodásmódja ahhoz a szellemiséghez kapcsolódik, ha érted mire gondolok.
Nem feltételezem, hogy elkapott volna valami egzotikus betegséget, amitől leépültek az agysejtjei és annyira elhülyült volna hogy támogatna egy bencsikandrás-féle téveszmét.

beho 2012.01.19. 20:49:33

Valami nagy, nagyon nagy hibát követhettem el. Én: behofsits lászló. Kis ember minden szavával, még a gondolataival is egyetértek. Ezt jelenti: szivemből szólt.
Mikor ezt írtam, közben kaptam a felhívást "áttételesen" Bencsik Andrástól. Gondoltam: jó lesz, ha mindenki látja a toborzót. Ki mit értett félre már nem is merek spekulálni.
(ez a felhívás már más vonalon is okozott gondot, bár ne tudnék róla, illetve: bár ne született volna meg!)

Kis ember 2012.01.19. 21:59:20

@beho:
Ah, ez estben elnézést kérek, kedves László!

Legközelebb légyszíves használd az idézőjelet és egy pár sort fűzzél hozzá, ne spittpalisodj itt nekem. :)

Évamama 2012.01.20. 20:59:27

Hihetetlen, de tényleg igaz a Hobo bejegyzés! Ezek mindenütt utolérnek minket! Folyik rendesen az agymosás, vigyáznak, nehogy épelméjű, szabadon gondolkodó ember maradjon, most már nemcsak itthon, de akárhol a világban, aki érti a nyelvet. Lucifer szelleme kell ide!

pro-tone 2012.01.20. 22:37:20

Végtelenül sajnálom, hogy a hazai politikával terhelünk. Hidd el, én is érzem ezt a disszonanciát a beszélgetéseinkben. Sajnos, annyira ránk nehezedik! Annak ellenére, hogy nem hittem az egész rendszerváltósdiban, végtelen szomorúsággal tölt el kompország hányattatása a vizeken...nem vagyunk kikötve sehova sem...és nem érzem azt az intellektuális erőt, hogy képesek lennénk kikötni a demokrácia partján.

Azt ne higgye valaki, hogy Magyarország az integrálódó világ ellenében független maradhat attól. Miért gondolja bárki is, hogy az ország kivonhatja magát a nagyhatalmak érdekszférájából? Ki gondolhatja komolyan, hogy mi itt állhatunk, mint egy totemoszlop...magunkban!?

Az unióhoz való csatlakozásért nagyon sok áldozatot hoztunk. Miért nem maradhat ez a k...edves komp a demokrácia partján, túl azon, hogy végtelen averzióim vannak a kapitalizmussal szemben.

Kis ember 2012.01.20. 22:41:42

@beho:

Á, én kérek elnézést. :)

Kedves beho, azért is lepődtem meg, mert egy másik blogon nagyon szimpatikus voltál.
Mondom magamban, ez nem lehet, hogy ez a Bencsik magánemberként ilyen intelligens, amikor meg politikáról van szó, ilyen gerinctelen legyen. Hahaha
süti beállítások módosítása