vízizene

Megint a vízen vagyok. Az angol és a Disney hajók után most a Silver Wind fedélzetén. Az út a Karib-tengeren és Dél-Európa partjainál vezet. Esténként a koktélbárban zongorázom, napközben a kikötőkben mászkálok. Élmények, benyomások egy bárzongoristától.

Friss topikok

  • tömjénzsolti: Nagyszerű! Már régen hiányoltam az újabb útibeszámolókat és a csodálatosnál csodálatosabb fotókat.... (2018.07.29. 12:57) 2018.02.13. Fort-de-France, Martinique
  • tömjénzsolti: Érdekesek és informatívak a képek,jó a tájékoztató összekötő írás is, várom a folytatást. (2018.04.15. 10:32) Szentpétervár (3. rész)
  • Zsomatograf: Hello! Eltűnt a Szentpétervár 1. része. :-O Mondjuk a Feedly becachelte, így ott meg tudtam nézni... (2018.02.20. 08:42) Szentpétervár ízelítő
  • Kis ember: @luxusMátéslusszkulcs: Az útnak vége, de nemsokára jön a következő. És ígérem, hogy befejezem az ... (2018.01.24. 11:33) 2017.07.27. Visby, Gotland
  • Csöre: wow!Hűha!Hajjajjaj!Meg se tudok szólalni! És a ti hajótok "csak" olyan böhöm nagy volt??? Azért az... (2017.11.18. 15:18) 2012. december 17. Panama-csatorna

Linkblog

Megint a vízen vagyok. Az angol és a Disney hajók után most a Silver Wind fedélzetén. Az út a Karib-tengeren és Dél-Európa partjainál vezet. Esténként a koktélbárban zongorázom, napközben a kikötőkben mászkálok. Élmények, benyomások egy bárzongoristától.

AZ ÚTVONAL

Hogy merre járok, az https://www.icruise.com/ships/silversea-cruises-silver-wind-cruise-itineraries.html oldalon lehet megnézni

2023. július 29. Cagliari

2023.08.09. 00:26 :: Kis ember

2023.07.29. Cagliari

Mikor beugrottam erre a hajóra, az volt az egyik kikötésem, hogy nem akarok a személyzeti foglalkozáson részt venni. Hat hétig vagyok, hagyjanak békén. Na jó, a biztonsági (újra)képzést megcsinálom, bár annak idején a Disney-n olyan kiképzést kaptunk, hogy bármikor fejből elmondom a tűzoltókészülék helyes használatát vagy hogy mi található egy mentőtutajban. Kaptam is szép fehér létszámfeletti kártyát, az van rajta, hogy baj esetén csak birkaként kövessem a többieket. Ez - Woody Allennel szólva - a HET kategória, Háború Esetén Túsz.


When I joined this ship one of my stipulations was that I didn't want to attend any crew training. I'm here for six weeks, leave me alone. Well, I'll do the safety (re)training although at that time we were trained at Disney so that I can recite the correct use of a fire extinguisher or what survival kit is in a life raft at any time. I also received a nice white overstaffing card, it says to follow the others like a sheep in case of trouble. This is - in Woody Allen's words - category HieW, Hostage in event of War.

 

20230807_200026.jpg20230807_200016.jpg
Supernumerary card

 

Sajnos az első nagygyakorlatra így is le kell menni, hogy megmutassam, milyn szépen megtalálom a Limelights bárt, igaz, hogy hetente négyszer ott zongorázom egy órát, de hát fő a biztonság.
Pont Cagliarira esett a nagygyakorlat, ami azért bosszantó, mert ide már nem jövük vissza. Mindegy, mentem, követtem, rutinosan nem szólaltam meg, terepszínű pofával végigültem, utána nyomás kifelé!

Unfortunately I still have to go to the first crew drill to show how well I find the Limelights bar. I play the piano there for an hour four times a week but safety first.
The crew drill happened in Cagliari which is annoying because we won't be coming back here. Anyway, I went, I followed, I routinely didn't speak, I sat through it with a poker face, then let's go out!

 

A második bosszúság, hogy nem engedték ki a biciklit, mehetek gyalog. Amint kiértem, a terminálban ott volt rögtön egy elektromos kerékpárbérlő cég, hohohó, hát innen fúj a szél, nem akarják talán a konkurrenciát? A kikötői busz öt percet váratott, aztán komoly nyolcszáz méter után meg is állt. Innen menjünk gyalog isten hírével.
A kikötő bejáratánál forgalmas kereszteződés, mediterrán vezetési stílussal, mindenki megy amerre lát és közben nyomja a dudát. Átevickéltem a túloldalra és elindultam felfelé.

The second annoying thing is that they didn't let the bike out, I have to go on foot. As soon as I left the ship there was an electric bike rental company right there in the terminal, hohoho, well, thats where the wind blowing from, maybe they don't want any competitor? The port bus waited for five minutes then stopped after eight hundred meters. From here let's go on foot in the name of God.
At the entrance to the port is a busy intersection there with a Mediterranean driving style: everyone goes where they ant and just blows their horn. I crossed to the other side with care.


Cagliari hét dombra épült, ezek közül az egyiken indulok felfelé, letérve a főutcáról. A kis utca lépcsőbe torkollik, lányok ülnek a tetején mint már legalább háromszáz éve, csak most mindegyiknek mobil van a kezében.

Cagliari is built on seven hills, one of which I am going up deviating from the main street. The small street leads to stairs, girls are sitting on the top as they have been for at least three hundred years - only now they all have mobile phones in their hands.

 

 lanyok_ulnek_a_lepcson.jpg

Lányok ülnek a lépcsőn/girls are sitting on the stairs

Felérve a lépcsőn utcai muzsikusok szórakoztatják a sétálóutca negyérdemű közönségét. Első dolgom természetesen fagylaltozót keresni, hamar találok is egyet, ígéretes "házi fagylalt" szöveggel. Előtte kikötve egy kerékpár. A pultban álló cukrász türelmesen megvárja, amíg lassú olaszságommal elmagyarázom, mit szerretnék, majd már kanalazza is a fagylaltot. Szerencsére nem fogyott ki a pisztácia és csokoládé is volt.

Upon the stairs street musicians entertain the noblesse audience of the pedestrian street. My first task is of course to look for an ice cream shop and I quickly find one with the promising text "homemade ice cream". A bicycle is parking in front. The confectioner standing at the counter patiently waits for me to explain in my slow Italian what I would like and then fills the cone. Fortunately, we didn't run out of pistachios and there was also chocolate.

 tomor_olasz.jpg

 

Tömör olasz/typical italian

Balra feltűnik a San Rémy bástya, ez vezet fel az egyik óvárosba.

The bastion of San Rémy appears on the left, this way leads up to one of the old towns.

san_remy_bastya.jpg

San Remy bástya/bastion of San Rémy

Balga módon nem erre kanyaradok, hanem továbbmegyek, a térkép egy másik kis városközpontot mutat. Negyedóra gyaloglás után érem el, de ot semmi látnivalót nem találok, elindulok hát toronyiránt a katedrális felé a dombra. Fél-külvároson haladok át, már rendbehozták a házakat, de simán el tudom képzelni ahogy egyfajta szegénynegyed volt ez a háború után, szinte látom Roccót és fívéreit felnőni itt.

Foolishly I don't turn this way because the map shows another small town center. I reach it after a fifteen minutes walk but I can't find anything to see so I head up the hill in the direction of the cathedral's tower. I pass through a semi-suburb, the houses have already been renovated but I can easily imagine how this was a kind of poor neighborhood after the war. I can almost see Rocco and his brothers growing up here.

 

hiperrealizmus.jpg

Hiperrealizmus

Kisebb bolyongás után jutok el az óvárosba, szűk utcácskákon megyek az ájult melegben, szinte semmi nem mozdul.


After a little wandering I reach the old town and I walk through narrow streets in the dizzying heat. Almost nothing moves.

 

 tipikus_cagliari_kis_utca.jpg

Tipikus cagliari kis utca/small street in Cagliari

 

Egyik falon felirat, "Szardínia nem Olaszország". Ahogy látom, itt is van bőven politikai feszültség.


On one of the walls there is an inscription: "Sardinia is not Italy". As I see it there is plenty of political tension here too.

 velemeny.jpg

vélemény/opinion

Azt szeretem az ilyen kóborlásokban, hogy mindig találok számomra érthetetlen dolgokat. Ez a kerékpár vajon így mi lehet?

What I like about such wanderings is that I always find things that are not understandable to me. What is this bike here for?

 

nem_ertem.jpg

Nem értem/I don't understand

Egy pillanatra elbizonytalanodok merre menjek, a térkép egész mást mutat, mint amit érzek, megkérdezek egy helyi lakost. Az olasz szóra készségesen, körülbelül az értési képességeimnél háromszor gyorsabban elmagyarázza, hogy hol merre forduljak. És valóban, egy lépcsőn felmenve kilyukadok egy gyönyörű kertecskéhez, innen már látszódik a katedrális.

For a moment I'm unsure where to go, the map shows something completely different from what I feel, I ask a local resident. He explains where to turn in Italian about three times faster than I could understand. And indeed, going up a on some stairs I reach a beautiful little garden from where the cathedral can already be seen.

 

katedralis_es_hazak_a_dombteton.jpg

Katedrális és házak a dombtetőn/Cathedral and houses on the top of the hill

Egy helyre kis lifttel lehet feljutni, sokat kell várni míg leér, összegyűlünk páran. Lenézve örülök, hogy vártam, nem tűnt ilyen magasnak.


To the hill brings a small elevator, I have to wait a long time until it comes down, we gather together a bunch of people. From above looking down I'm glad I waited. It didn't seem that high.

 ugyanez_fenrtol.jpg

ugyanez fentről/same from above

A kilátás pazar, látni az egész várost és a távolban a híres Ördögnyereg sziluettjét. A másofik képen a távolban az a letörés az.

The view is magnificent, the whole city can be seen and further the silhouette of the famous Devil's Saddle. In the second picture it's the slope in the distance.

 panorama.jpg

 Panoráma

 ordognyereg.jpg

Ördögnyereg/Devil's saddle

Eljutok a Torre dell'elefante kilátóhoz. Sziesztát tartanak, mivel nem közvetlenül jöttem fel, lekéstem a nyitvatartást. Grrrr!


I reach the Torre dell'elefante lookout. They have a siesta, since I didn't get up straight away I missed the opening hours. Grrr!

 torre_dell_elefante.jpg

Torre dell'elefante

A kapu alatt pont megáll egy párfős turistacsoport, az idegenvezető lelkesen magyaráz és meg nyüglődöm, hogy végre elmenjenek és le tudjam fényképezni a csodás zárószerkezetet. Ha idáig betört az ellen, akkor ez a lezuhanó kapu védte meg az óváros lakóit.

torre_dell_elefante_kapu.jpg

Torre dell'elefante kapu/gate

A katedrális felé menet egy széket kötöttek kötéllel az ablakhoz, vajon ki üldögélhet rajta és hova ez az elővigyázatosság?!


On the way to the cathedral, a chair was tied to the window with a rope. Who can sit on it and why is this precaution?!

 eletkep.jpg

Életkép

A cagliari katedrálist, melyet a helyiek csak "Il Duomo" néven emlegetnek a XIII. században éptették a pisaiak.


The Cagliari cathedral, which the locals call only "Il Duomo" was built in the 13. century by the people of Pisa

 il_duomo_mennyezetet.jpg

 

Il Duomo mennyezetet/the ceiling of Il Duomo

 

Engem az orgona érdekes elrendezése fogott meg. 1955-ben épült, rádióátvitellel működik, hárommanuálos. A sípokat a kereszthajó két oldalára osztották el, a jobb oldalon a Grand'Organo és a Pozitív, valamint a pedálsípok nagy része, a bal oldalon pedig a recitativo és a maradék pedálregiszter. A 2022-es felújítás során elektronikus kijelzőt kapott.


I was impressed by the interesting arrangement of the organ. It was built in 1955, operates with radio transmission and it has three manual. The pipes were divided between the two sides of the transept, the Grand'Organo and Positív and most of the pedal pipes on the right and the recitativo and the rest of the pedal register on the left. During the 2022 renovation it received an electronic display.

 

 erdekes_elrendezesu_orgona.jpg

Érdekes elrendezésű orgona/Organ with interesting setting

 

A templomból kilépve a piazzára érek.


Leaving the church I find myself on the piazza.

 

 piazza_a_katedralis_elott.jpg

piazza a katedrális előtt/piazza in front of the cathedral

 

Ahogy kell, kis olasz étterem, a közeli sarokról hozzák a carbonara tésztát, megcsap az illata, beülök egy adagra, hozzá egy pohárka vörösbort iszom. Nézegetem közben a templomot.
As it should be there is a small Italian restaurant, carbonara pasta is brought from the nearby corner, the smell tempt me. I sit down for a portion, and drink a glass of red wine with it while I'm looking at the church.

 a_katedralis.jpg

A katedrális/the cathedral

Utána már nincs kedvem sokat sétálni, elbóklászok még a kis utcákban, majd visszamegyek a hajóra.
After that I don't feel like walking much anymore. I do few steps in the small streets, and then I go back to the ship.

 csendelet.jpg

csendélet/still life

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://vizizene.blog.hu/api/trackback/id/tr7118189555

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása