vízizene

Megint a vízen vagyok. Az angol és a Disney hajók után most a Silver Wind fedélzetén. Az út a Karib-tengeren és Dél-Európa partjainál vezet. Esténként a koktélbárban zongorázom, napközben a kikötőkben mászkálok. Élmények, benyomások egy bárzongoristától.

Friss topikok

  • tömjénzsolti: Nagyszerű! Már régen hiányoltam az újabb útibeszámolókat és a csodálatosnál csodálatosabb fotókat.... (2018.07.29. 12:57) 2018.02.13. Fort-de-France, Martinique
  • tömjénzsolti: Érdekesek és informatívak a képek,jó a tájékoztató összekötő írás is, várom a folytatást. (2018.04.15. 10:32) Szentpétervár (3. rész)
  • Zsomatograf: Hello! Eltűnt a Szentpétervár 1. része. :-O Mondjuk a Feedly becachelte, így ott meg tudtam nézni... (2018.02.20. 08:42) Szentpétervár ízelítő
  • Kis ember: @luxusMátéslusszkulcs: Az útnak vége, de nemsokára jön a következő. És ígérem, hogy befejezem az ... (2018.01.24. 11:33) 2017.07.27. Visby, Gotland
  • Csöre: wow!Hűha!Hajjajjaj!Meg se tudok szólalni! És a ti hajótok "csak" olyan böhöm nagy volt??? Azért az... (2017.11.18. 15:18) 2012. december 17. Panama-csatorna

Linkblog

Megint a vízen vagyok. Az angol és a Disney hajók után most a Silver Wind fedélzetén. Az út a Karib-tengeren és Dél-Európa partjainál vezet. Esténként a koktélbárban zongorázom, napközben a kikötőkben mászkálok. Élmények, benyomások egy bárzongoristától.

AZ ÚTVONAL

Hogy merre járok, az https://www.icruise.com/ships/silversea-cruises-silver-wind-cruise-itineraries.html oldalon lehet megnézni

2012. szeptember 15.

2012.10.08. 00:49 :: Kis ember

2012. szeptember 14 - október 11. San Francisco utcáin

https://www.youtube.com/watch?v=-F0wlfmxKdU



Elnézést a hosszú hallgatásért. Akartam írni, de mivel ötször két napot töltök San Franciscoban, rájöttem, jobb, ha összegyűjtök egy kis anyagot és azt aztán részletekben teszem fel. Több mint száz képet válogattam ki (képzelheti a kedves blogolvasó, mennyi készült), legalább öt fejezet. Közben persze lesznek más kikötők is.

__________________________________________________________________________________

Ha az ember ránéz San Francisco térképére, láthatja, hogy nem az európai sugaras-körutas, hanem a klasszikus amerikai párhuzamos utcás elrendezés szerint épült. És a térkép bizony igen csalóka! Mert ahhoz szoktunk, hogy a hegyre mindig kanyargós utak, szerpentinek visznek fel, az egyenes utak legfeljebb enyhén emelkednek. Nos, ez itt nem így van. Itt ugyanis mint a papagájos ember

ember és papagáj.jpgember és papagáj

mondta, utoljára 1976-ban esett a hó, tehát nem kell törődni vele, hogy csúszna. Éppen ezért azt csinálják, hogy a kereszteződések kivételével nincs vízszintes utca.



meredek, de egyenes utcák.jpgmeredek, de egyenes utcák 1


meredek, de egyenes utcák2.jpgmeredek, de egyenes utcák 2

meredek, de egyenes utcák3.jpgmeredek, de egyenes utcák 3

meredek, de egyenes utcák4.jpgmeredek, de egyenes utcák 4


Mikor először szálltam ki, a térkép alapján belőttem merre kell menni a bankhoz ügyeket intézni. Az információs pultnál megütközve néztek rám, mikor mondtam, nem kell a 39-es busz, majd gyalog átvágok a Telegraph Hillen. Ha csak tehetem, gyalog megyek, sokkal többet látni. A Telegraph Hill rendkívül elegáns negyed, alig tízpercnyire a belvárostól, kilátással az Alcatrazra – és a Disney Wonderre.

az elegáns Telegraph Hill 1.jpgaz elegáns Telegraph Hill

Az a híd a távolban nem a híres Golden Gate, hanem a szintén impozáns Bay Bridge.

A házak itt szolidak, rendezettek, kétemeletesek. Most jöttem rá, hogy miért van az amerikaiak címzésében néha akár négyjegyű szám is: Ők nem úgy címzik meg a levelet, hogy pl. Kossuth u. 22. I emelet 3, hanem minden lakásnak külön száma van. Ezekben a házakban 2-3 lakás volt, sokszor ugyanaz a név a táblákon. Valószínűleg az egész család ott lakott. Ezek nem tudják, hogy akkor jó a kapcsolat a családdal, ha az anyós nem tud átmenni papucsban?! Volt ahol az egész egy emberé volt.

az elegáns Telegraph Hill 2.jpgaz elegáns Telegraph Hill 2


Bizony a felhős ég ellenére megizzadtam, mire átértem a dombon. A klíma egyébként rendkívül változatos, ha süt a nap, akár szeptember végén is elég egy trikó, még este is, ha viszont a tenger felől betör az állandóan ott ólálkodó köd,


elt.jpegeltűnik a ködben a híd teteje

akkor bizony elkél a pulóver s éjszakára annyira lehűl a levegő, hogy elő kellett vegyem az Alaszkában vásárolt polár télikabátot.

A Telegraph Hillről a kínai negyed felé tartva átvágtam az olasz negyeden. Minden lámpaoszlopon fordított magyar zászló, a pizzeriák, trattoriák egymást érik, a „mille grazie”-re „prego” a felelet. A motoroknak külön felfestett mini parkolókban egymás mellett állnak a robogók és a Harley Davidsonok.

Harley a pizzéria el.jpegHarley a pizzéria előtt – olasz negyed

A távolban San Francisco egyik szimbóluma, a Transamerica piramisa.

Transamerica piramis.jpgTransamerica piramis

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 



A belvárosban itt is toronyházak, szinte beleszédül, aki nézi, kitekert nyakkal. De itt érdemes: kreativitás és technika találkozik.

bele lehet szédülni.jpgbele lehet szédülni

haz panorama.jpgház panoráma



Sok amerikai nagyvárossal szemben itt gyalog is élhető a város: a járdák szélesek, az úttestek keskenyebbek. A Market Streeten például kétszer két sáv van összesen, az egyik sáv villamossínként is funkcionál.

autók is használhatják a villamossínt.jpgautók is használhatják a villamossínt



A széles járdákon nem csak közlekednek: itt zajlik az élet!



egy kép a kommunista propagandának 1.jpgegy kép a kommunista propagandának 1



Már régóta megfigyeltem: jaj annak a városnak, amelyik átadja tereit a gépesített közlekedésnek! Az utcák kihalnak, az emberek sietősen haladnak, még pár száz métert sem szívesen gyalogol senki, inkább vár a buszra vagy autóba ül. Eltűnik a mosoly, a közvetlenség. A boltokba nem mennek be az emberek, inkább plázákba járnak, ahol meg lehet állni kocsival.

Ahol inkább a gyalogos és tömegközlekedést, kerékpározást preferálják, az emberek kiülnek az utcára, beszélgetnek. Idegenek állnak szóba egymással kávéházak teraszán. Megbámulják a kirakatokat. Mint például itt a „Stinking Rose” étteremét, ahol mindent fokhagymával főznek.

a Stinking Rose kirakata.jpga Stinking Rose kirakata



Éppen ezért San Francisco rendkívül élhető. A tömegközlekedése remek (erről később), az utcákon érdemes sétálni. Az arcok még gyalogos távolságban is folyamatosan változnak. Először komolyabb, középosztálybeli fehér arcok (Telegraph Hill), majd élénk, mosolygós, olasz felmenőket megidéző arcok (italian quarter) s végül titokzatos, szemükben ősi bölcsességet hordozó kínai arcok (kínai negyed).

kínai negyed 1.jpgkínai negyed 1



(Folyt. köv)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://vizizene.blog.hu/api/trackback/id/tr1004825841

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása