vízizene

Megint a vízen vagyok. Az angol és a Disney hajók után most a Silver Wind fedélzetén. Az út a Karib-tengeren és Dél-Európa partjainál vezet. Esténként a koktélbárban zongorázom, napközben a kikötőkben mászkálok. Élmények, benyomások egy bárzongoristától.

Friss topikok

  • tömjénzsolti: Nagyszerű! Már régen hiányoltam az újabb útibeszámolókat és a csodálatosnál csodálatosabb fotókat.... (2018.07.29. 12:57) 2018.02.13. Fort-de-France, Martinique
  • tömjénzsolti: Érdekesek és informatívak a képek,jó a tájékoztató összekötő írás is, várom a folytatást. (2018.04.15. 10:32) Szentpétervár (3. rész)
  • Zsomatograf: Hello! Eltűnt a Szentpétervár 1. része. :-O Mondjuk a Feedly becachelte, így ott meg tudtam nézni... (2018.02.20. 08:42) Szentpétervár ízelítő
  • Kis ember: @luxusMátéslusszkulcs: Az útnak vége, de nemsokára jön a következő. És ígérem, hogy befejezem az ... (2018.01.24. 11:33) 2017.07.27. Visby, Gotland
  • Csöre: wow!Hűha!Hajjajjaj!Meg se tudok szólalni! És a ti hajótok "csak" olyan böhöm nagy volt??? Azért az... (2017.11.18. 15:18) 2012. december 17. Panama-csatorna

Linkblog

Megint a vízen vagyok. Az angol és a Disney hajók után most a Silver Wind fedélzetén. Az út a Karib-tengeren és Dél-Európa partjainál vezet. Esténként a koktélbárban zongorázom, napközben a kikötőkben mászkálok. Élmények, benyomások egy bárzongoristától.

AZ ÚTVONAL

Hogy merre járok, az https://www.icruise.com/ships/silversea-cruises-silver-wind-cruise-itineraries.html oldalon lehet megnézni

2012. szeptember 15. Második rész

2012.10.13. 09:15 :: Kis ember

San Francisco utcáin II.

A kínai negyed – ellentétben Kern András vonatkozó dalával (Látlak Amerika) – egyáltalán nem félelmetes. Az általános magyar elképzeléssel ellentétben nem úgy kell elképzelni, mint egy nagyobbfajta kínai piacot. Nem, ez inkább egy város a városban, a turistacsalogató főutcán kívül itt a kínaiak egymásnak és egymásért élnek. A főutcához Délről a negyed kezdetét jelző kapun lehet bejutni.


kínai negyed kapuja.jpgkínai negyed kapuja


Az autóforgalom gyér, szűkítőkkel és a parkolás nehezítésével megoldották, hogy csak az hajtson be, akinek dolga van. Az utca pazar módon feldíszítve, lampionok, este villanykörték.


kínai negyed 2.jpgkínai negyed 2

kínai negyed éjszaka.jpgkínai negyed éjszaka


A falakon szekkók, feliratok


szépségek kicsiny boltjai.jpgszépségek kicsiny boltja

kínai negyed szekkó a falon.jpgkínai negyed – szekkó a falon


A házak felépítése is tipikus: alul az üzlet (minden ház aljában bolt, a mellékutcákban pedig szolgáltatóhelyiség), felette a raktár, legfelül pedig a család lakik.


kínai negyed 3.jpgkínai negyed 3



Amíg M. a selyemkabátok között válogatott, beszélgettem a tulajdonos-eladó fiatalemberrel, mondta, a beszerzéseket a család intézi, ő van, hogy napokig ki se megy a negyedből. Mint dédapámék pékségében, ahol az öreg kinn állt a redőnyhúzóval a bolt előtt és ha elkocogott egy konflis, az orra alatt mormolta: hova ez a nagy rohanás?! Igaz, Kevin Liu (ez a becsületes neve) többször mozdul ki otthonról, kedvenc időtöltése két fiúgyermekével különböző tengerpartokon múlatni az időt. Tavaly volt Tahitin, idén a Disney Fantasyval szeretne a Bahamákra menni. Mondtam neki, Castaway Cayt nagyon fogják élvezni. Mint Disney hajósszemélyzetnek jókora kedvezményt adott vásárláskor (csak itt, csak most, csak nekem, persze).


Az utcák szűkösségét remekül ellensúlyozza az emelkedésük, térhez-levegőhöz juttatja az idelátogatót, nem borulnak össze felette a házak. Ez egyébként egész San Franciscóra jellemző.


kínai negyed 4.jpgkínai negyed 4


A mellékutcában betértem egy akupunktőr-csontkovács-masszőrhöz. Nem volt olcsó, de megérte. A tekintélyes doktor titokzatosan és barátságosan mosolygott. A kórlap kitöltése, gyors vizsgálat és egy pár lazító mozdulat után rányomott a hátamra, miközben a segédje a lábamat húzta meg. Úgy éreztem magam, mint a bálna, melyet a Sapphire Princess ütött el pár éve, mintha nekem is egy 130.000 tonnás óceánjáró ment volna át a hátamon. Utána a doki kiment (kis idő múlva a mellettem lévő bokszból idős hölgy gyors kínai beszéde majd jajgatás hallatszódott) és a segédje nekem esett, nyomogatott, könyékkel-csuklóval masszírozott. Mintegy húsz perc múlva visszajött az orvos és köpölyözött, szurkált és egy nyaknyújtó berendezéssel szabályosan felakasztott. Hatásos volt a kezelés, három-négy centivel magasabban jöttem ki a rendelőből.


Mint írtam, a dombok jótékonyan ellensúlyozzák a magas épületeket, engedik élvezni a teret és izgalmasan tagolják a várost. A Telegraph Hillről amely röpke negyedórányira van a belvárostól, például csodás a kilátás a „Skyline-ra”, a belső magasházak együttesére.


A belváros a Telegraph Hillr.jpegA belváros a Telegraph Hillről nappal…

és éjszaka.jpg…és éjszaka

Nyugatra tekintve a Russian Hill (vajon miért ez a neve?) és a Golden Gate látható.


a Russian Hill látképe a Telegraph Hillr.jpegA Russian Hill látképe a Telegraph Hillről


Feltűnhetett, hogy a legtöbb ház fehér vagy homokszínű. Sokáig hívták San Franciscót „Fehér Városnak”.


a fehér város.jpga fehér város


A viszonylag egységes városkép szerintem annak is köszönhető, hogy az 1906-os földrengést követő nagy tűzvész miatt a város teljesen leégett. Elég víz az oltáshoz nem volt s nem jutott eszükbe, hogy a raktárakban álló rengeteg borral is lehetne tüzet oltani.

A félelem a tűztől a hajósnak természetes (már sokszor írtam, a tengeren nem a vihar, hanem a tűz és a fertőzés a két igazi nagy veszedelem), de az itteniek sem maradnak el rettegésben. Hogy mennyire jogos, nem tudom, de egy biztos: gyakran panaszosan vijjogó, rendkívüli módon felszerelt tűzoltóautók,


tuzoltoauto.jpegtűzoltóautó


mindenhol tűzlétrák.


 azok a bizonyos t.jpeg

azok a bizonyos tűzlétrák


Ezt a tűzlétra dolgot nem értem. Az oké, hogy az első emeletről az utcaszintre egy összecsukott létráról jut le a menekülő, de ezek az első emeleti erkélyek rendkívül alacsonyan vannak. Egy jó karban lévő tolvaj csak ugrik egy nagyot, vagy ha nem szégyellős odatesz egy közepes sámlit és már fenn is van. Ha meg már egy helyen fenn van, akkor onnantól szabad az út – ahogy az egymás alatt-felett lakóknak is egymáshoz. Arról nem is beszélve, hogy egy lakás nagy értékét, az erkélyt teljesen használhatatlanná teszi!


t.jpegtűzlépcső


A meredek utcák furcsa perspektívát adnak a házaknak. Bizony sokszor előfordul, hogy ami az egyik szomszédnál második emelet, a másik oldalán a háznak – földszint!


elegáns karcsú épület.jpgelegáns, karcsú épület


Pont emiatt a „harmadik dimenzió” miatt nem zavaró az sem, ha egy földszintes házat nagyobbak ölelnek körül. Nem tűnik olyannak, mintha megfojtanák.


kis ház beékelve a nagyok közé.jpgkis ház beékelve a nagyok közé


Az egyenes felület nagy kincs a dombokon! Az elegánsabb szállodák kiharapnak egy kis területet maguknak, hogy az úri népeknek ne kelljen a meredeken gyalogolniuk és közvetlenül a hotel bejárata előtt lehessen kiszállni.


gazdagok a Mark Hopkins hotelnél.jpggazdagok a Mark Hopkins hotelnél

a Mark Hopkins hotel éjszaka.jpgMark Hopkins hotel éjszaka


Az öböl partján jobb a helyzet. Egy keskeny vízszintes sávban itt van hely. Akár arra, hogy egy néger az iPadjáról erősítővel bömböltetett zenéjére vadul táncoljon,


Táncoló néger.jpgtáncoló néger


akár arra, hogy a crossmotoros rendőr gond nélkül megálljon igazoltatni egy hajléktalant,


Crossmotoros rend_1.jpegcrossmotoros rendőr hajléktalant igazoltat


vagy hogy az amerikai kocka-állát már hájjal felpuhító üzletemberek részére a cipőpucoló kitegye a felszerelését.


egy kép a kommunista propagandának 2.jpgegy kép a kommunista propagandának 2

Folytatása következik

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://vizizene.blog.hu/api/trackback/id/tr444845748

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása